illusztráció

Korrupciós ügy miatt akcióztak a nyomozók Budapesten

Korrupciós ügy miatt akcióztak a nyomozók Budapesten

Kilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként; három embert, köztük egy pénzügyőrt is őrizetbe vettek. Ezt közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán.

A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése és feljelentése alapján indult. A gyanú szerint egy nyugállományú rendőr és egy másik férfi mint magánnyomozók a bűnügyi hatóságoknál fennálló kapcsolataik – köztük egy pénzügyőr őrnagy – közreműködésével a munkájukhoz kapcsolódó olyan adatokat szereztek be, amelyekhez törvényesen nem juthattak volna hozzá.

A hivatalos személyek a rendelkezésükre álló hivatali adatbázisokban lekérdezéseket végeztek és azok eredményét – kapott vagy ígért jogtalan előny ellenében – kiadták. A két férfi az elkövetésbe további társakat is bevont, köztük egy ügyvédet.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival együttműködve kedden összehangolt akció keretében Budapesten és környékén több helyszínen is kutatást tartottak, és a gyanút alátámasztó bizonyítékokat – okiratokat, elektronikus adathordozókat és mobiltelefonokat és nagyobb mennyiségű készpénzt – foglaltak le.

A nyomozó ügyészek indítványozták a három őrizetbe vett férfi letartóztatását. A kényszerintézkedésről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája csütörtöki ülésen határoz – olvasható a közleményben.

Kedden az egyik nagy hírportál írt arról, hogy ügyészségi nyomozók vitték el kedd délelőtt a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Huszti úti épületéből a felderítő osztály volt vezetőjét. Megkeresésükre Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője azt mondta, hogy “a Fővárosi Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozást folytat”.

Kapcsolódó cikkek