forrás: pixabay.com

Hét támadást hárított el a Terrorelhárítási Központ tavaly

Hét támadást hárított el a Terrorelhárítási Központ tavaly

A járványhelyzet ellenére a választást törvényesen le fogjuk bonyolítani, biztonságos és demokratikus választások lesznek. Ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság éves meghallgatásán az Origo tájékoztatása szerint.

A nemzetbiztonsági szolgálatok 2020-ban hibátlanul ellátták a feladataikat, megfeleltek a jogszabályoknak és a szakmai szabályoknak is – monda Pintér Sándor. A belügyminiszter közölte, hogy a szolgálatoknak félévente jelentési kötelezettségük van, így a bizottság részletes tájékoztatást kap a szolgálatok tevékenységéről.

“Az Alkotmányvédelmi Hivatal jelentős szerepet játszott a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A kibertér védelmét is el kellett végezni, mivel a járvány miatt rengeteg tevékenység az online térbe került.”

– közölte a belügyminiszter.

A szakszolgálatok működése sikeres volt, mivel az online rendszerek nem omlottak össze, és jól működnek. Pintér közölte, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalban 98 százalékos az átoltottság, így a járvány nem veszélyezteti a hivatal működését. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatról azt mondta, hogy a kibervédelemért ez a hivatal felel. Hét támadást hárított el a Terrorelhárítási Központ 2020-ban – tette hozzá, majd kiemelte,

hogy egy terrorcselekményre utaló kísérlet sem volt Magyarországon tavaly.

“Nem tapasztalom, hogy alacsony lenne a bizalom a hazai titkosszolgálatok irányába”

 – mondta kérdésre Pintér Sándor az Origo cikke szerint. A 2022-es parlamenti választás kapcsán arról beszélt, hogy az elmúlt években több esetben felmerült, hogy egy ország választásába az informatikai rendszeren keresztül beavatkoztak, vagy próbáltak beavatkozni. Azonban Magyarországon ilyen veszély nem fenyeget, mert papíralapú a voksolás – tette hozzá.

“A járványhelyzet ellenére a választást törvényesen le fogjuk bonyolítani, biztonságos és demokratikus választások lesznek”

– mondta a belügyminiszter.

“Sem az ellenzék, sem az ellenzék valamelyik képviselője ellen nem merült fel olyan információ, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene”

– mondta egy másik kérdésre Pintér.

Kapcsolódó cikkek