Embercsempész bűnszervezet elleni nyomozást zártak le a rendőrök

Embercsempész bűnszervezet elleni nyomozást zártak le a rendőrök

Ezt tette közzé a police.hu oldalon szombat reggel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Tolna és Vas megyei nyomozások szálai futottak össze.

Az adatokból az NNI pécsi munkatársai előtt egy jól szervezett embercsempész hálózat képe bontakozott ki.

“A gyanúsítottak három és fél hét alatt legkevesebb hatvan illegális bevándorló szállításában vettek részt”

– közölték.

Tolna megyei rendőrök 2020 júniusában az M6-os autópálya sárközi pihenőjében egy gépkocsiban a magyar sofőr mellett nyolc külföldi utast találtak, akik illegálisan tartózkodtak az országban. A sofőr ellen eljárás indult, a magukat szír és iraki állampolgárnak valló férfiakat visszakísérték a határhoz. Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két gépkocsi Simaság határában. A magyar sofőrökön kívül öt-öt külföldi utas volt az autókban, mint kiderült, szintén határsértők. A két eset szálai az NNI pécsi osztályán futottak össze.

A nyomozók megállapították, hogy a rokoni és üzleti kapcsolatban álló 35 éves szegedi B. József és a 32 éves, szintén szegedi B. János – még két embert beszervezve – 2020 májusától rendszeresen nyújtott segítséget a zöld határon érkezők külföldre juttatásában.

B. József a megbízóval állt kapcsolatban, koordinálta a szállításokat, olykor az úgynevezett előfutó járművet vezette. A szállítást saját, kölcsönkért vagy bérelt gépkocsikkal többnyire B. János, Cs. S., majd – miután utóbbit elfogták a sárközi pihenőben – a szintén szegedi C. N. végezte. Később B. József az elfogott Cs. S. és C. N. munkáját is részben átvette. Ő olyan logisztikai feladatokat is ellátott, mint az illegális bevándorlók számára tartós élelmiszer, ásványvíz, kommunikációt segítő eszközök elhelyezése megadott helyekre.

A négy gyanúsított 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal, legalább hatvan ember szállításában vett részt.

Az NNI pécsi munkatársai a folytatólagosan, bűnszervezetben, vagyonszerzés céljából, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást lezárta. Az ügy iratait a rendőrség a héten átadta a Szekszárdi Járási Ügyészségnek – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek