Új hajléktalanszálló Budán

Új hajléktalanszálló Budán

maltafotó: Marjai János/MTIÁtadták az úgynevezett Fűtött utca-projekt első hajléktalanszállóját Budapest I. kerületében pénteken. Az átadás előtt Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester bejárta a hasonló célú, még épülő, ferencvárosi Aszódi utcai épületet is.

A ferencvárosi helyszínen A Város Mindenkié csoport tucatnyi aktivistája tiltakozott az épülő intézmény ellen, mert állításuk szerint “börtönszálló” nyílik. Néhány tucatnyi IX. kerületi lakos pedig azért demonstrált, mert ők attól tartanak, hogy ha megnyílik a hajléktalanszálló, akkor romlani fog a közbiztonság a környéken.

Bácskai János (Fidesz-KDNP) IX. kerületi polgármester újságíróknak elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntött a helyszínről, és látható, hogy jól haladnak a munkálatok. Nem szeretné lerázni magáról ezt a feladatot, mert minden kerületnek foglalkoznia kell a kérdéssel.

hajlektalan

Tarlós István a két létesítmény bejárása után úgy nyilatkozott, 2006 és 2010 között 131 ember fagyott meg Budapest utcáin és azon fáradoznak, hogy ez ne ismétlődhessen meg. “Megáll az ember esze, hogy ilyesmi ellen tüntetnek; százmilliókat fordítunk arra, hogy ezeket a nehéz sorsú embereket emberi körülmények közé vezessük vissza” Fogalmazott a főpolgármester, aki azt is megjegyezte, hogy négyszázötven ember számára biztosítanak az új helyek lakhatást.

Nem érti, hogy miként lehet a szállókat börtönnek nevezni. Ismertette, hogy orvosi szoba van bennük, az érintettek ellátást kapnak, és már most négyszázan dolgoznak a főváros közszolgáltató cégeinél. A főpolgármester arra is kitért, hogy rendőri jelenlét is lesz a szállókon, de ez nem a lakókat korlátozza és nem a külvilágot védi tőlük, hanem éppen egymástól védi őket, gyakran ugyanis azért nem mennek szállókra, mert attól tartanak, hogy kirabolják, megverik őket.

hajlektalan2

Felvetette, hogy a százmilliókért létesített, felszerelt hely-e az emberibb megoldás vagy az, ha százával fagynak meg az utcán. Szólt arról is, hogy Budapest soha nem lesz képes az egész ország hajléktalanproblémáját megoldani. Ezzel kapcsolatban támogatásáról biztosította Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert, az Országgyűlés Fidesz-frakciójának hajléktalanügyi referensét. Szerinte is meg kell nézni, ki hol vált hajléktalanná, mert arra nincs lehetőség, hogy ország valamennyi szegletéből itt lássák el őket.

Pintér Sándor belügyminiszter beszédében a biztonságot és a törvényességet hangsúlyozta. Mint mondta, érvényt kell szerezni a törvényeknek, hogy ne forduljon elő olyan, mint a Csepel-szigeten, ahol a hajléktalanok “a saját törvényeik szerint kívántak élni, egymást kirabolták, a végén meg is öltek egy teljes családot”.

Álláspontja szerint összefogással, fokozatosan lehet kezelni a kérdést, amiben nagy szerepük van a karitatív szervezeteknek.

“Akik a későbbiekben aluljárókban kívánnak lakni, kapualjakban kívánják tönkretenni a lakóknak a mindennapjait, azokat a rendőrök el fogják hozni a hajléktalanszállóra, ez nem kérdés” jelentette ki a belügyminiszter.

Kozma Imre, az I. kerületi, Feszty Árpád utcai létesítményt működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is a társadalmi összefogás szerepét hangsúlyozta. Elismeréssel szólt Kocsis Máté munkájáról, aki szavai szerint sokkal jobban látja a helyzetet, mint sok más kerületi vezető.

Kitért arra is, hogy sok vidéki, saját otthonban élő is megirigyelheti azokat a körülményeket, amelyek közé Budapesten kerülhetnek a hajléktalanok. A társadalomnak el kell fogadnia, hogy ezeknek az embereknek megtört az életük, kihullottak a családból. Szavaival élve: Nem kell félni tőlük, olyan emberek mint mi, csak az életük valahol megbicsaklott” 

Kapcsolódó cikkek