Müller Cecília: két napja csökken az aktív fertőzöttek száma

Müller Cecília: két napja csökken az aktív fertőzöttek száma

Erről beszélt az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília felidézte, hogy a járvány kezdete óta 3111 személynél mutatták ki a koronavírust,  már csak 1979 fertőzöttet tartanak nyilván, 759-en meggyógyultak, 373 a halálos áldozatok száma.

“A fertőzöttek mintegy felét, 964 embert ápolnak kórházban, akik közül 50-nél szükséges a lélegeztetőgép alkalmazása”

– ismertette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban elmondta, konzultáció, gyógyszerfelírás telefonon is történhet. Ha a beteg vizsgálata elkerülhetetlen, akkor előzetesen felmérik a beteg állapotát, koronavírus-státuszát. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor megtörténik az ellátás, és ilyen esetekben a vizsgálat előtt nem kell laboratóriumi tesztet csináltatni.

“Abban az esetben, ha a vírusfertőzés-gyanúja fennáll a kezelendő betegnél, akkor őt egy másik helyiségben kell ellátni. Ilyenkor a szakorvos jelzi az elektronikus szolgáltatási térben a beteg gyanús státuszát, majd a háziorvos kéri meg számára a laborvizsgálatot”

– ismertette.

Kiemelte, a kórházban történő, tervezhető és magas kockázatú beavatkozások esetén kell rendelkeznie a betegnek negatív laboratóriumi teszttel. Ezt az a szolgáltató rendeli meg, ahol az ellátást a páciens kapni fogja. A vizsgálathoz szükséges mintát az egészségügyi szolgáltatónál veszik le, majd azt az arra kijelölt laboratóriumok egyikébe kell küldenie.

Jelezte, országosan tíz laboratóriumot jelöltek ki a levett minták elemzésére, értékelésére. Hozzátette, ez a laborszám egyelőre elegendő.

Az országos tisztifőorvos kérdés kapcsán az idősotthonokkal kapcsolatban elmondta, ezen otthonok ellenőrzése folyamatos, a jelentések összegzése folyamatban van, a nagy létszámú otthonok ellenőrzését elvégezték.

Közölte, 31 idősotthonban regisztráltak koronavírus-fertőzést.

A budapesti Kamaraerdei otthonban 40 gondozottról és 9 gondozóról derült ki, hogy pozitív, itt ketten haltak meg. A Pesti úti intézményben a járvány kezdete óta 296 fertőzöttet regisztráltak, de megjegyezte, hogy nem ennyien betegek. Ebből az intézményből 154-en vannak kórházban, 26 ápoló érintett a fertőzésben és negyvenen haltak meg, továbbá 41-en már meggyógyultak és visszatérhettek az otthonba.

Kapcsolódó cikkek