forrás: pixabay.com

Müller Cecília: ezt tudni az aktív fertőzöttekről

Müller Cecília: ezt tudni az aktív fertőzöttekről

Az aktív fertőzöttek száma 1809, 60 százalékuk budapesti vagy Pest megyei. Erről beszélt az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: az összes aktív fertőzött közül 688-an vannak kórházban, 431 beteget Budapesten kezelnek, 45-en szorulnak lélegeztetőgépre.

“A halálos áldozatok száma 430, 79 százalékuk Pest megyei, illetve budapesti”

– közölte, majd hangsúlyozta, kedvezőek a járványügyi adatok – fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma -, és kedvező képet mutatnak a magyar orvosképző egyetemek által végzett reprezentatív szűrővizsgálat részeredményei is. Müller Cecília beszélt az óvodai és bölcsődei gyermekfelügyelet szabályairól. Mint mondta, fontos megtanítani a gyerekeket a személyi higiénés szabályokra, például a helyes kézmosásra vagy a papírzsebkendő használatára.

Azt is kérte, hogy a gyerekek játékai közül csak azokat használják, amelyek fertőtleníthetők, és ezeket legalább naponta tisztítsák vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel.

Hozzátette, hogy a munkáltatóknak kockázatelemzés alapján kell biztosítaniuk a megfelelő védőeszközöket az óvodai, bölcsődei dolgozók részére, ám az FFP 3-as és FFP 2-es maszkok használata felesleges ezekben a munkakörökben. Kérdésre válaszolva elmondta, több mint 8 000 vizsgálatot követően az orvosegyetemek részéről végzett szűrővizsgálat előzetes eredményei kedvező átfertőzöttségi adatokat mutatnak.

“Ez elsősorban az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhető. A kritikus időszakban az emberek kerülték a társas érintkezést”

– fűzte hozzá.

Ugyanakkor – folytatta – a vírus nem tűnt el.

Ezért arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a járványügyi előírásokat, vagyis a távolságtartásra és a száj eltakarására vonatkozó szabályokat.

Szintén kérdésre hangsúlyozta, hogy a kórházban ápolt fertőzöttek számának csökkenése lehetővé teszi a korábban a járvány miatt felszabadított ágyak “visszaadását”.

“A folyamat a rehabilitációs ágyakkal már elkezdődött, ezt követően a transzplantációs ágyak jönnek, majd fokozatosan helyreáll a szokásos rend”

– mondta az országos tisztifőorvos.

Arról is szólt, hogy a vérplazmadonorokkal szemben támasztott követelmények megegyeznek azokkal, amelyeket a véradókkal kapcsolatban előírnak, de ebben az esetben várják a 60 és 70 év közöttiek jelentkezését is. Végül arra figyelmeztetett, hogy senki ne vásároljon koronavírustesztet az interneten, mert ezeknek tilos az online forgalmazása.

Kapcsolódó cikkek