matematikus (illusztráció), fotó: pixabay.com

Ezért lehet sikeres a magyar felsőoktatás

Ezért lehet sikeres a magyar felsőoktatás

Átfogó megállapodás támogatja Magyarország felsőoktatási sikereit. Ezt közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn.
A közlemény szerint hosszú távú partnerségről állapodott meg a magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Times Higher Education (THE), a világ felsőoktatási intézményeit elemző intézete.

Az együttműködés célja, hogy erősítse és előmozdítsa a kormány felsőoktatási célkitűzéseit, valamint, hogy a hazai felsőoktatás markánsabban megjelenjen a globális erőtérben. A megállapodás értelmében a THE részletes elemzést készít a magyar felsőoktatási intézmények helyzetéről: megvizsgálja azok jelenlegi teljesítményét, viszonyítva a regionális és globális szereplőkéhez.

Ezzel Magyarország felsőoktatási kiválósága hangsúlyosabban megjelenhet nemzetközi szinten is.

Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár elmondta, tizenegy magyar egyetem már szerepel a THE World University Rankings rangsorában, pár évvel ezelőtt még csak hét volt.

“A célunk az, hogy 2030-ra legyen egy magyar egyetem a világ 100 legjobbja között és legalább 3 magyar egyetem Európa 100 legjobbja között. Magyarország már most jelentős szerepet tölt be az európai felsőoktatási térben, intézményeink THE-ranglistán elért teljesítményével arra számítunk, hogy még több figyelmet kapunk majd a világ tudományos és egyetemista közösségétől.”

Phil Baty, a Times Higher Education globális ügyekért felelős igazgatója kiemelte:

“Magyarország felsőoktatási és kutatási szektorával kapcsolatos ambíciói lenyűgözőek és inspirálóak, így a Times Higher Education örömmel fogadta, hogy a minisztérium partnerévé vált és megbízható ismereteket, globális összehasonlító adatokat és háttéranyagot szolgáltathat támogatására. A THE rendelkezésre bocsátja példátlan, több mint 100 ország több ezer egyetemével összefüggő, oktatással, kutatással, pénzügyi fenntarthatósággal, nemzetközivé válással, társadalmi hatással és tudományos hírnévvel kapcsolatos tudásanyagát, támogatva ezzel a magyar egyetemeket.”

A tárca kiemelte,Magyarország törekvése, hogy több mint kétszeresére növelje a nemzetközi hallgatók felvételi számát, valamint sokszínű és kiválóan teljesítő tudományos környezetet teremtsen. 2023-ban két magyar tudós, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott, ezzel Magyarország világszinten 11. az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számát tekintve – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek