koronavírus mesterséges színekkel, a sárga a vírus, amely elkülönül a test vörös és kék sejtjeitől, forrás: Wikipédia

Koronavírus: senki sem halt meg mára virradóra

Koronavírus: senki sem halt meg mára virradóra

Hetvenhárom újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést, újabb elhunyt nincs. Ezt közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel.

A kormányzati portálon azt írták, a 73 új beteggel 5288-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 614, 3734-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 940. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Kórházban 64 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.
Az oldal adatai szerint 7707-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 405 067.
Kiemelték: az új fertőzések szétszórt esetek, gócpontról nem beszélhetünk, a kontaktkutatás minden esetben zajlik. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

“Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket”

– írták, majd hozzátették, akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

“Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését”

– fogalmaztak, majd hangsúlyozták, a beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

Kitértek arra is, hogy a kormány e heti ülésén tárgyalja a további szükséges intézkedéseket.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2302) és Pest megyében (769) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (401), Komárom-Esztergom (318), Zala (279), Borsod-Abaúj-Zemplén (163), Csongrád-Csanád (159) és Veszprém megye (158) a sor végén pedig Békés megye áll (20).

Kapcsolódó cikkek