Így emlékeznek a Holokauszt áldozataira Budapest Főváros Levéltárában

Így emlékeznek a Holokauszt áldozataira Budapest Főváros Levéltárában

Falba zárt sorsok, Házak és emberek, 1944. Budapest - Bergen-Belsen - Svájc: a Kasztner-vonat fővárosi utasai címmel nyitnak kiállítást.

A kiállítás egyik része a kalandos módon előkerült adatszolgáltatási ívek fővárosi házak és lakóik sorsába enged bepillantást a zsidók összeköltöztetése előtti pillanatban. 2015-ben, egy Kossuth téri lakás felújításakor több ezer oldalnyi irat került elő, amelyet a megtalálók Budapest Főváros Levéltárának adtak át.

A mintegy 7000 kitöltött formanyomtatványon írták össze 1944-ben a főváros házainak, lakásainak, tulajdonosainak, bérlőinek a fővárosi zsidóság csillagos házakba költöztetéséhez elengedhetetlen adatait.

“Közelgett a lakás elosztása ez volt a legszörnyűbb amit átéltem, bejött a lakásunkba 3 család annyi holmival legalább mint nekünk volt [.] és én nem találtam a helyemet a lakásomban.”

Munk Gáborné Gruber Irma visszaemlékezéséből kiderül, családja ekkor hozta meg a döntést:

“az életünk úgyis a legkevesebb volt már, [.] mindegy csak ki ebből a pokolból.”

A Munk család szerencsés volt, bekerült a Kasztner-csoportba, amely 1944. június 30-án hagyta el Magyarországot, hogy hosszú és izgalmakban bővelkedő utazás, valamint a Bergen-Belsen-i táborban töltött hetek, hónapok után megérkezzen a biztonságot jelentő Svájcba. A látogatók az Aulában a Kasztner-vonat utasai közül tíz család sorsát követhetik nyomon.

Kapcsolódó cikkek