Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetõje, az EPP listavezetõje a Dohány utcai zsinagóga Emanuel-emlékfájánál 2019. március 12-én, fotó: Mohai Balázs/MTI

Pócza István: Weber a magyarországi tárgyalással a saját helyzetét is stabilizálná

Pócza István: Weber a magyarországi tárgyalással a saját helyzetét is stabilizálná

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje saját helyzetét is stabilizálni akarja azzal, hogy kedden Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal Magyarországon.

A kutató hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta: a Néppárton belül van egy “nagyon hangos, de kisebb rész”, amely arra próbálja rászorítani Manfred Webert, hogy zárja ki a Fideszt.

“Ha kizárják a Fideszt, annyi helyet veszíthet a néppárti frakció, hogy nem a legnagyobb lesz, és akkor nem Manfred Weber lesz a csúcsjelölt”

– mutatott rá a szakértő.

Arra a felvetésre, hogy az EPP-től egy háromtagú bizottság vizsgálhatná a magyar demokrácia helyzetét, Pócza István úgy reagált: ha részrehajlástól mentes csapat állna össze, jó megoldás lenne, de ha a néppárt liberális és bevándorláspárti “szárnyából” kerülnének ki képviselők, akik “Soroshoz Györgyhöz kötődnek”, akkor nem. Hangsúlyozta,

a legfontosabb tényező az idő, közeleg a választás, a Néppártnak valamit mondania kell ebben az ügyben, mert választói egy részét el is veszítheti a bizonytalanság miatt, hiszen, ha egymással sem tudnak megegyezni, akkor miért bíznának bennük a szavazók.

Szóba került a műsorban egy közvélemény-kutatás, amelynek adatai szerint, ha a Fideszt kizárja az EPP, akkor hárommal több mandátumot szerezhetne; Pócza István szerint ez egy “politikai hadjárat”, mert Brüsszelben nem akarják, hogy a bevándorláspárti és a bevándorlásellenes erők küzdelméről szóljon az EP-választás.

Az Alapjogokért Központ kutatója úgy vélte: a demokrácia “meghekkelési kísérlete” a Fidesszel kapcsolatos ügy, mert a választók nélkül és helyettük akarják eldönteni, nem megvárva, hogy mi lesz a választáson. Közölte, ha a választáson a bevándorlásellenes erők megerősödnek, a Néppártnak ahhoz kell idomulnia.

Kapcsolódó cikkek