fotó: pixabay.com

Az 5G-hez azért még kellene egy-két dolog

Az 5G-hez azért még kellene egy-két dolog

Az 5G-re való átállás minden eddiginél nagyobb hálózatfejlesztési beruházást igényel a szolgáltatóktól, ami előrevetíti a hálózatmegosztás (network sharing) lehetőségét. Ezt mondta a Telenor Magyarország vezérigazgató-helyettese háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

Drozdy Győző vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes kifejtette: a hálózatfejlesztésekre fordított összeget üzleti titokként kezelik, a beruházásokban egyrészt a frekvenciavásárlásra, másrészt a hálózat építésére költenek a terveik szerint. Kitért arra, hogy 25 éve a Telenor indította el Magyarország első kereskedelmi GSM-szolgáltatását, miután elnyerte az első GSM-koncessziót az akkor még skandináv gyökerű Pannon GSM konzorcium.

“Akkor indult el a magyar távközlési piacon a verseny. Jelenleg az országban működő 4G hálózatok sebessége világszinten is kiemelkedő, Európában pedig a 3.legjobb, és a lefedettséget tekintve is a top 3-ban van az ország”

– mondta, hozzátéve, a stratégiájuk szerint továbbra is a világ élvonalához szeretnének tartozni, amihez további hang és adat hálózatfejlesztéseket terveznek.

Az első üzleti terv még 100 000 ügyféllel számolt, 1998-ban elérték az egymillió ügyfelet, jelenleg 3,1 millió ügyfelük van Magyarországon.

Azt is elmondta, hogy a Telenor a tavalyi tulajdonosváltásakor (amikor a cseh PPF-csoport lett a tulajdonosa) 33 hónapra kapta meg a névhasználati jogosultságot. A névváltásról döntés még nincs, 2021 májusig meg kell történnie.

Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese szerint nem az 5G lesz az utolsó technológia ami az ágazatot érinti a jövőben, a hálózati elemek meg fognak újulni minden szolgáltatónál, néhány éven belül. A telefonálás 2019-ben már csupán egy a sok funkcióból, amire a mobilokat használják. Míg a 90-es években a hangátvitel, mára már az adatforgalom a meghatározó – mondta. A mobilinternetes adatforgalom évek óta folyamatosan nő a Telenor hálózatán, 2018-ban közel kétszeresére nőtt 2017-hez képest. A kínai beszállítókkal kapcsolatos felvetésre azt mondta: a világszerte mintegy 800 távközlési szolgáltatót tömörítő szakmai szervezet, a GSMA is azon az állásponton van, hogy nem lehet kizárni a kínai gyártókat a fejlesztésből, mert az hátrányos a fogyasztóknak is. Jelenleg négy hálózati infrastruktúrát gyártó cég van, abból kettő kínai. Rámutatott, ezek esetleges kizárásával a maradék kettő nem fog tudni olyan sebességben gyártani, ahogy azt az operátorok igényelnék, és ez áremelkedést is hozna.

“A jövőt nehéz megjósolni, figyelemmel követik a lépéseket”

– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek