Ezeket kéri a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Ezeket kéri a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Azt írták, legyen ösztönző feltételrendszer az idegen nyelvi oktatásban, és vezessenek be méltó béreket.

“Az FDSZ Elnöksége egyetért a felsőoktatási bemeneti nyelvvizsga követelményének felfüggesztésével. Üdvözöljük, hogy az illetékes minisztérium érdemi érdekegyeztetést követően a bevezetés elhalasztásáról döntött. Véleményünk szerint-mint ahogy korábban jeleztük-az intézkedés rövidtávon is helyrehozhatatlan károkat okozott volna a felsőoktatás egésze, és ezen keresztül a munkaerőpiac számára.

Az intézkedés egyáltalán nem volt tekintettel a társadalmi és regionális különbségekre, a különböző képzések eltérő igényeire.

Az idegen nyelvek tanulását és oktatását a felsőoktatás, a társadalom és a gazdaság szempontjából kiemelkedően fontosnak tartjuk, szorgalmazzuk egy hosszú távú, minden fél számára elfogadható intézkedési terv kidolgozását. Ennek fókuszába az idegen nyelv oktatásának minőségi javítását a közoktatásban, a feltételrendszer biztosítását, az esélyegyenlőség garantálását kell állítani. Egy bürokratikus intézkedéstől nem várhatjuk a magyar fiatalok nyelvi kompetenciájának megerősödését.

Nem a nyelvi képzés az egyetlen problémás terület a magyar köz- és felsőoktatásban!

Az oktatás teljes vertikumában tarthatatlanul alacsonyak a bérek, és az utóbbi évek ad hoc jellegű intézkedései nyomán komoly bérfeszültség alakult ki, ami ellehetetleníti a minőségi munkát. Hangsúlyozzuk, hogy szükség van a közoktatással és felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben a konzultáció és a párbeszéd megerősítésére” – fogalmazott a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

Kapcsolódó cikkek