fotó: pixabay.com

Egy év alatt ötezer bölcsődésnek lett még hely

Egy év alatt ötezer bölcsődésnek lett még hely

Az elmúlt egy évben ötezer új bölcsődei férőhelyet teremtettünk, ezzel országosan megközelíti a 66 ezret a bölcsődei helyek száma, kétszer annyi van ma, mint 2010-ben volt. Ezt mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Zalaegerszegen.

Zsigó Róbert az andráshidai városrészben 250 millió forintos beruházással elkészült mini bölcsőde avatóján beszélt arról, hogy idén áprilisban 1155 településen, vagyis minden járásban és minden harmadik településen elérhető lett a bölcsődei ellátás. Ez három és félszer annyi települést jelent, mint 14 évvel korábban.

Zalában 1339 férőhely található 56 településen, szemben a 2010-es adattal, amikor 762 hely volt mindössze nyolc településen, és további 90 férőhely kialakítása van még jelenleg folyamatban.

“Zalaegerszegen a most nyitott 16 férőhelyessel együtt öt önkormányzati fenntartású és öt családi bölcsőde működik, összesen 425 kisgyermek ellátásával”

– ismertette a politikus.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány az elmúlt 14 évben megpróbált mind eszközzel segíteni azon, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. Több mint 30 olyan intézkedést hoztak, amelyek támogatják a gyermeket nevelő családokat. Különlegessége a magyar családtámogatási rendszernek, hogy egy egész életutat próbál támogatni a házasságkötéstől a gyermeknevelésen, oktatáson át a munkakeresésig. Még azt is segítik, hogy a nagyszülők részt vehessenek a gyermeknevelésben, erre szolgál a Nők 40 program és a nagyszülői gyed – sorolta a miniszterhelyettes.

Zsigó Róbert kifejtette, ha egy anyuka a gyermeke féléves kora után szeretne és tudna is visszamenni dolgozni, akkor a gyed extra jóvoltából a munkabér mellett is megkapja azokat a támogatásokat, amelyek a gyermek gondozásáért járnak neki.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) egyebek mellett arról beszélt, hogy Zalaegerszegen az elmúlt tíz év alatt 3,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra emelkedett a helyi iparűzési adóból származó bevétel. Márpedig ha van bevétel, akkor lehet bölcsődére, óvodára, iskolára, utakra és járdákra költeni.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az andráshidai városrész – a közeli északi ipari park beruházásai miatt – egyre népszerűbb, folyamatosan fejlődik.

Néhány éve új óvoda épült a mostani bölcsőde közelében, és a mellette álló általános iskola felújítását is tervezik.

Kapcsolódó cikkek