Összművészeti projekt intelligens popzenével

Összművészeti projekt intelligens popzenével

MiusEgyre népszerűbb a fővárosi klubszíntéren a három éve létező Mius zenekar, amely nemcsak intelligens elektronikus popzenéjével, hanem összművészeti tevékenységével is felhívja magára a figyelmet. A csapat Tessellation című albuma a közelmúltban jelent meg.

Horányi Júlia, a duó énekese, szövegírója az MTI-nek elmondta: már a 2011-es induláskor úgy képzelték el, hogy a Miust egyfajta összművészeti csomagként építik fel. Ez mostanra állt igazán össze, megtalálták azokat az embereket, akikkel együtt tudnak működni, és kiforrott az a vizuális világ, amelyet a zenéhez csatolni tudnak. E világ része a grafikai megjelenés, a koncerteken dolgozó vj, a fellépőruhák megtervezése. A Mius tavaly megjelent első albuma, a Behind The Line zeneileg és vizuálisan egyaránt még egy meglehetősen “keresgélős” anyag volt. Horányi Júlia “főállásban” színházi jelmeztervezőként dolgozik, a Mius másik fele, a zenéért felelős Álmos Gergely építész. A nagyszerű hangú énekesnő kiemelte, a színházi világban is azt tapasztalja, egyre inkább azok az előadások érdeklik igazán az embereket, ahol nagyon erős vizuális és zenei ingereket kapnak. “Mindkettőnket érdekel a zene már gyerekkorunktól fogva, de az élet úgy hozta, hogy nem ez lett a fő tevékenységünk. Voltak külön-külön próbálkozásaink zenekarokkal, aztán találkoztunk, és közösen kezdtünk dolgozni. Jelenleg párhuzamosan fut a zene az életünkben a ruhatervezés, illetve az építészet mellett, de lehet, hogy a zene idővel fontosabb lesz” – fejtette ki Horányi Júlia.

Megjegyezte, hogy Gergő inkább a kísérletező vonal híve, kedvencei közé tartozik a Portishead, Björk, a Radiohead, ő pedig a poposabb dolgokat kedveli, például Lady Gagát, az elegy jelenleg egy triphopos, downtempós pop. A Mius játszott már az A38-on, zenélhetett a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában, a popszakmával azonban kevés kapcsolata van – talán a Tessellation meghozza az áttörést. “Láttuk a hozzánk hasonló stílust képviselő Marge sikerét A Dalban, nekünk is megfordult a fejünkben az esetleges indulás. Nyilvánvaló, hogy nem szabad beburkolóznunk az underground világába, mert a nagyobb közönség jó dolog” – mondta az énekes. Az új album elektronikusabb hangzású, mint az előző volt, és bár az elgondolkodtató szövegek továbbra is angol nyelvűek, van egy kivétel, az Aranyszárnyú című, népzenei hangzású felvétel. Horányi Júlia felidézte, hogy a Mius korábban is kísérletezett más műfajok beemelésével, két évvel ezelőtt például Pat Metheny dzsessz-számát, a Slip Awayt dolgozták fel. “Nyitottak, befogadóak vagyunk, és ez a jövőben is így lesz, még akkor is, ha az Aranyszárnyú megosztotta a hallgatóságot”. A Mius legközelebb április 26-án a budapesti Gozsdu Manó Klubban lép fel. “Szeretnénk átmenteni a Toldi moziban tartott lemezbemutató koncert jó hangulatát. Megint lesz vj, Visnyovszky János filmrendező, aki a vetítésért felel”.

Kapcsolódó cikkek