gitár (illusztráció), fotó: pixabay.com

Nyit a felújított Budapest Park, érkeznek a világsztárok

Nyit a felújított Budapest Park, érkeznek a világsztárok

Idén is több világsztár, köztük a The Cult, a Simple Plan, a Scooter, a Billy Talent, az Asking Alexander és Dj Bobo, valamint a hazai élvonal lép fel a Budapest Parkban, amely április 27-én csütörtökön az Aurevoir koncertjével nyit.

“A Parkot újraépítettük, hatvan új konténert állítottunk be az eddigi 280 mellé, elsősorban a környezeti zajhatás csökkentése érdekében. Emellett komoly infrastrukturális és technológiai fejlesztés történt”

– mondta Pálffy András, a Budapest Park vezérigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón.

A nyitó hétvége csütörtökön az Aurevoir koncertjével kezdődik, pénteken a Punnany Massif, szombaton Parov Stelar, vasárnap pedig a 30 éves Alvin és a Mókusok lép fel.

Az idei felhozatalból kiemelkedik az idén 40 éves brit rockcsapat, a Cult, amely június 27-én ad koncertet és nagy slágerei mellett nemrég megjelent új albumáról is játszik dalokat. A Scooter június 3-án, a Simple Plan június 6-án, az Asking Alexander július 2-án, a mongol The Hu július 17-én, Dj Bobo pedig szeptember 16-án lép a Budapest Park közönsége elé. Nagy érdeklődés kíséri továbbá a 80-as évek retró diszkó fesztiválját június 10-én a Boney M-mel, az Eruptionnel, az Ottawannal és Sandrával, továbbá június 17-én a Total Dance Cabrio eseményt Haddaway-jel, Real McCoy-jal és a Brooklyn Bounce-szal.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a szezon magyar fellépői közül többen új lemezzel jelentkeztek/jelentkeznek. Közéjük tartozik a Margaret Island, a Punnany Massif és a Carson Coma.

Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere elmondta, hogy május 20-án tizenkettedik teltházas koncertjüket fogják adni a Parkban – ezúttal tíz évvel ezelőtti lemezük dalait állítják középpontba új köntösben, vendégekkel. Jumodaddy (Horváth Gáspár) és Columbo (Kéri András) arról beszélt, hogy idén 18 éves az Irie Maffia, ennek jegyében május 5-én ballagási bulit tartanak. Több új dallal jön augusztus 11-én a Honeybeast, akárcsak június 29-én a Margaret Island. Az Ivan & The Parazol, amely 2012-ben játszott először a Parkban, június 8-án a Galaxisokkal egy estén ad koncertet. Az idei magyar fellépők között lesz még mások mellett a Kispál és a Borz, a 40 éves Pál Utcai Fiúk, Quimby, a 30Y, a Tankcsapda, Korda György és Balázs Klári, Dzsúdló, Thy Catafalque, a Platon Karataev, a Ricsárdgír, az Analog Balaton, Deva, az AWS, a hiperkarma, Azahriah, Krúbi, Beton.Hofi és a Blahalouisiana, május 21-én pedig Csinibaba Táncdalfesztivál címmel a 40 éves Katona József Színházé a főszerep.

A parkbeli fejlesztés része a teljesen megújult főbejárat, amely mostantól több emelet magasan tornyosul.

Rimóczi Imre művészeti és üzemeltetési vezető a sajtóbejáráson elmondta, ez akusztikailag is fontos lépés, az építmény ugyanis a Soroksári út felőli oldalon is bent tartja a hangot, csökkentve ezzel a környezet zajterhelését, illetve javítja a koncertek hangzását. Ugyanez a funkciója a vasúti töltés felőli akusztikai falaknak is. A főbejárat felett a Leave Reality Behind (Hagyd kint a valóságot) szavak olvashatók (a grafika Kiss-Benedek Kristóf munkája); erre a platform felületre egyébként művészeti pályázatot terveznek kiírni. Pálffy András kitért arra, hogy a Park idén kiemelt figyelmet fordít a biztonságra; létrehoztak például egy “vibe-csapatot”, amelyik a lelki biztonságra ügyel.

A zenészek számára is számos fejlesztéssel készülnek, megújul például a backstage, emellett újragondolták az úgynevezett Dombot, vagyis az éttermi részleget.

A zenén túl több társművészetnek ad otthont a Budapest Park, amely együttműködik a Capa Központtal, a Ludwig Múzeummal (amely Felsmann István Mozgó Zászló című munkájának aktualizált változatát mutatja be), illetve a Magyar Zene Házával, amely poptörténeti időszaki kiállításából hoz részleteket.

Kapcsolódó cikkek