Beethoven újra Budára látogat

Beethoven újra Budára látogat

Május 7. és 11. között ismét megrendezik a Beethoven Budán elnevezésű komolyzenei koncertsorozatot, amelyen fellép mások mellett a holland Van Swieten Society kamarazenekar, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint a Balázs János-Lajkó Félix duó.

A Budavári Önkormányzat által 15. alkalommal megrendezett fesztiválon neves zenekarok és szólisták változatos helyszíneken – így a Várszínházban, a Magyarság Házában, az MTA Kongresszusi Termében és a Kapisztrán téri városházán – mutatják be a német komponista művészetét.

A Van Swieten Society holland régizenei együttes Beethoven I., IV. és V., “Sors” Szimfóniájának ismeretlen szerző (I.) és Johann Nepomuk Hummel (IV. és V.) által készített átiratával örvendezteti meg a közönséget. Az együttes vezéralakja, Bart van Oort fortepiano-művész külön koncertet is ad Somlai Petrával (ugyancsak fortepiano), melyen a Bécsben kortársként élt Franz Schubert és Ludwig van Beethoven műveiből válogatnak.

Koncertet ad a régizenei kompozíciók egyik legautentikusabb hazai megszólaltatója, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus is, műsorukon többek között az Egmont-nyitány szerepel. Hangversenyükön közreműködik Szutrélyi Katalin szoprán és Balog József zongoraművész.

Beethoven műveit egészen más oldalról közelíti Balázs János és Lajkó Félix duója. Az ifjú klasszikus zongoravirtuóz és a világzenében kimagasló hegedűs a komponista darabjait – így a Tavaszi és a Kreutzer szonátát – csak kiindulópontként használja szabad improvizációihoz, amelyekből a közönség már ízelítőt kaphatott egy hónappal ezelőtt a Zeneakadémián adott bemutatkozó koncertjükön.

A koncertsorozat zárásaképpen május 11-én Medgyesi Zsolt Junior Prima díjas zongoraművész lép fel, a hangversenyen felcsendülnek többek között Beethoven Holdfény és Apassionata szonátái.

Beethoven 1800. május 7-én József nádor felesége, Alekszandra Pavlovna névnapi ünnepségén adott koncertet a Várszínházban, az ünnepelt zeneszerző ekkor lépett fel Budán először és utoljára. Egyszer még visszatért a városba: 1809 nyarán néhány hetet a budai Brunszvik-palotában töltött, itt írta az Op. 77-es sorszámot viselő zongorafantáziát, amelyet Brunszvik Ferenc grófnak ajánlott, valamint az Op. 78-as zongoraszonátát, amelynek ajánlásával Brunszvik Teréz grófnőt örvendeztette meg.

A Budavári Önkormányzat az 1800. május 7-i koncertnek állít emléket az idén 15. alkalommal megrendezett koncertsorozatával. A Beethoven Budán kezdetben csak egy-egy hangversenyből álló esemény volt, mára azonban igazi komolyzenei fesztivállá nőtte ki magát, ahol neves hazai és nemzetközi előadók mutatják be Beethoven művészetének mélységét és kiterjedtségét – írja közleményében a Budavári Önkormányzat.

Kapcsolódó cikkek