fotó: pixabay.com

Sztárokat hívtak a Jazzfest Budapestre

Sztárokat hívtak a Jazzfest Budapestre

A nemzetközi dzsessz színtér sztárjai, köztük Lizz Wright, Stacey Kent, Avishai Cohen, Simon Phillips, Anouar Brahem, Stanley Clarke és Paal Nilssen-Love lép fel a Jazzfest Budapesten április 26-tól május 17-ig. Ezt közölték a szervezők.

A nyitónapon Lizz Wright lesz hallható a RAM-ban.

A 42 éves amerikai énekes és zeneszerző harmadik budapesti fellépésén többek között Ray Charles, Allen Toussaint, Nina Simone, k.d. Lang, Bob Dylan szerzeményeit adja elő új dimenzióba emelve.

Április 28-án a Nico Morelli Trio játszik a Mixátban. Az olasz zongorista formációjában Camillo Pace basszusgitáros és Mimmo Campanale dobos játszik. A trió a 20. század eleji francia zeneszerzők harmóniáját ötvözi az afroamerikai dzsessz mesterek által inspirált virtuóz dallamokkal és szólókkal. Május 2-án a RAM-ban a Simon Phillips Protocol V lép fel. A brit születésű, Amerikában élő fúziós dobos több mint négy évtizede járja a világot, 1992-ben lett a Toto dobosa, a csapatban 2014-ig tíz albumon dobolt. Sajár zenekarában, a Protocol V-ben Ernest Tibbs (basszusgitár), Otmaro Ruiz (billentyűk), Jacob Scesney (kürtök) és Alex Sill (gitár) játszik. Május 3-án, szintén a RAM-ban Bugge Wesseltoft norvég zongorista ad koncertet, másnap dobos honfitársa, Paal Nilssen-Love lép fel Circus nevű formációjával a Lumenben. Május 5-én a Zeneakadémián az Anouar Brahem Quartet zenél. Az oudon játszó Anouar Brahem az arab klasszikus muzsika nagymestere, kvartettjében Klaus Gesing (klarinét, szaxofon), Björn Meyer (basszusgitár) és Khaled Yassine (ütőhangszerek) játszik. Május 6-án a RAM-ban a négyszeres Grammy-díjas amerikai basszusgitáros által vezetett Stanley Clarke N 4 Ever ad koncertet. Idén virtuóz, fiatal zenészek – Jaharis Stampley (billentyűs hangszerek), Colin Cook (gitár), Jeremiah Collier (dob) és Ernesto Modeste (szaxofon) – társasságában turnézik. Május 7-én a Fonó Budai Zeneházban a lengyel dzsessz meghatározó alakja, a bőgős Michal Baranski játszik. Az Erkel Színházban lesz hallható május 9-én az Avishai Cohen Trio. Az izraeli nagybőgős legújabb triójával – zongorán az azerbajdzsáni Elchin Shirinov, dobon az izraeli Roni Kaspi a társa – a régi kedvencek mellett számos új szerzeményt ad elő. Május 11-én a Fonóban az olasz progresszív kvartett, az Enzo Favata The Crossing hallható. Favatát Pasquale Mirra (vibrafon és midi marimba), Marco Frattini (dob) és Rosa Brunello (elektromos basszusgitár és nagybőgő) egészíti ki. A szintén olasz Stefano Bollani május 12-én az Olasz Intézet színpadára lép.

A világhírű amerikai énekesnő, Stacey Kent az Óbudai Danubia Zenekarral adja elő A Brazilian Night című műsort május 17-én az Erkel Színházban.

A műsorban a különleges, világhírű brazil zeneszerző, Antonio Carlos Jobim munkássága előtt tiszteleg. A 2022-ben először megszervezett Jazzfest Budapest programjában tizenkét helyszínen 64 koncertet rendeztek, több mint kétszáz előadó részvételével, köztük volt a Free Style Chamber Orchestra vagy John Patitucci és Joey Calderazzo duója. Az idei  programot összeállító kurátori csapatban Mózes Tamara, Lukács Miklós, Borbély Mihály, Mogyoró Kornél, Dés András, Oláh Krisztián és Kleb Attila található.

Kapcsolódó cikkek