fotó: pixabay.com

Világraszóló fesztivál lett a Jazzfest Budapest

Világraszóló fesztivál lett a Jazzfest Budapest

Öt kontinens huszonhárom országának képviselői adnak koncertet a második alkalommal megszervezett Jazzfeszt Budapesten április 26. és május 17. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

“Sok zenei rendezvényen jártam pályafutásom során, és azt láttam, hogy minden városnak van dzsesszfesztiválja. Ezért is fontos, hogy tavaly Budapesten újraindult egy ilyen koncertsorozat, a főváros és a muzsikusok is megérdemlik ezt”

– mondta Lukács Miklós cimbalomművész a Jazzfest Budapest keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az idei eseménysorozatnak tíz helyszín ad otthont; a nyitónapon, április 26-án Lizz Wright amerikai énekesnő ad koncertet az Eiffel Műhelyházban. A programsorozatot egy kurátori csapat állította össze, ebben nemzetközileg jegyzett kiváló magyar dzsesszzenészek szerepelnek: Mózes Tamara és Mogyoró Kornél (ők a Mixát Stage fellépőit szervezték), Lukács Miklós (Jedermann), Borbély Mihály (Fonó Budai Zeneház), valamint Oláh Krisztián (IF Kávézó). A Lumen programját a kurátorok közösen állították össze.

“A dzsessz összeköti az embereket, generációkon és gondolkodásmódon túl. Csak az számít, mit tudunk együtt létrehozni”

– szögezte le a szaxofonos Borbély Mihály.

Lesznek koncertek a Zeneakadémián, az Erkel Színházban, az Eiffel Műhelyházban, az Olasz Intézetben, április 30-án pedig a nemzetközi dzsessznap alkalmából a Madách téren bő fél napon át szól a dzsessz.

“Az Olasz Intézet mellett a Cseh Centrum is beállt a fesztivál mögé, mindketten saját költségen hoznak el zenekarokat a Jazzfestre, ami komoly segítség számunkra. Összességében nagyon erős a rendezvény kínálata, a világon bárhol megállná a helyét”

– fogalmazott Kleb Attila, a Jazzfest Budapest alapítója.

Az idei felhozatalból kiemelte az arab klasszikus zene mesterét, az oudon játszó Anouar Brahemet, aki kvartettjével május 5-én lép fel a Zeneakadémián, Avishai Cohent, a világhírű izraeli bőgőst, aki triójával május 9-én az Erkel Színházban ad koncertet, valamint a brazil mester, Antonio Carlos Jobim előtt tisztelgő amerikai énekesnőt, Stacey Kentet, aki a Danubia Zenekarral május 17-én a fesztivál záróeseményén játszik ugyanott. Szintén az Erkelben lesz a négyszeres Grammy-díjas legenda, Stanley Clarke estje május 6-án. Kleb Attila felhívta a figyelmet továbbá a cseh Tara Fuki (Fonó, május 4.), az olasz Stefano Bollani (Olasz Intézet, május 12.), Nico Morelli (Mixát, április 28.) és Enzo Favata (Fonó, május 11.) fellépésére, valamint az Eiffel Műhelyház három eseményére, az először együtt színpadra lépő vietnámi-francia gitáros, Nguyen Le és a brit zongorista, Gary Husband közös produkciójára (április 29.), a dobos sztár Simon Phillips (május 2.) és a norvég zongorista Bugge Wesseltoft (május 3.) koncertjére.

Gáspár Máté, a BTF programigazgatója arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az április 20-án induló Budapesti Tavaszi Fesztiválon a sokszínűséget, az együttműködés szükségességét szeretnék bemutatni.

Hozzátette, a Jazzfest azért is fontos, mert a hagyományos formátumok mellett április 30-án a nemzetközi dzsessznap szabadtéri eseménye is bekerült a rendezvénysorozat programjába, amelyet streamelni is fognak.

Ezen az eseményen, a Madách téri gálán színpadra lép a Sárik Péter Trió, a Nagy János Trio, a Balkan Union, a Horváth Szabolcs Quartet, a nap befejezéseként pedig egy alkalmi All Star zenekar játszik.

Kapcsolódó cikkek