Átadták a 2011-es Prima Primissima és Prima Díjakat

Átadták a 2011-es Prima Primissima és Prima Díjakat

PrimaPrimissima

Irodalom kategóriában Csukás István író, költő; sport kategóriában Kiss László úszószakedző; népművészet és közművelődés kategóriában a Honvéd Együttes részesült az elismerésben. A képzőművészet kategória nyertese Kaján Kalász Tibor grafikus, karikaturista; a zeneművészet kategóriáé Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója lett. Fischer Iván a díjat felajánlotta a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák szövetségének. Az elismerést is a szövetség elnöke, Ember Csaba vette át a karmester helyett, aki jelenleg Berlinben tartózkodik.

Csukás István

Csukás István író, költő átveszi a Prima Primissima Díjat a Művészetek Palotájában Jókai Anna írótól. Balra Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, fotó: Kovács Tamás/MTI

A Prima Primissima Díjat építészet és építőművészet kategóriában Vadász György építész; tudomány kategóriában Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor; oktatás és köznevelés kategóriában a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola; sajtó kategóriában Al Ghaoui Hesna szerkesztő, riporter; színház- és filmművészet kategóriában Tordy Géza színművész, rendező kapta.

Tory Géza

Tordy Géza színművész, fotó: Kovács Tamás/MTI

Közönségdíjat vehetett át Mága Zoltán hegedűművész. Az elismerés történetében először életműdíjat is adományoztak, amelyet Kiss Imre, a Művészetek Palotája tavasszal leköszönt első vezérigazgatója kapott.

Mága Zoltán

Mága Zoltán hegedűművész, fotó: Kovács Tamás/MTI

A Prima Primissima Alapítvány évről évre 30 jelöltet jutalmaz 10 kategóriában, ezenkívül minden évben gazdára talál egy közönségdíj is, így összesen hétszázötvenezer eurót osztanak szét ezen az estén. A kategóriagyőztesek, azaz a Prima Primissima díjasok fejenként 50 ezer, a többi jelölt, vagyis a Prima díjasok 10-10 ezer eurót kapnak. A közönségdíjasnak járó 50 ezer eurót Csányi Sándor ajánlotta fel magánvagyonából. A díjat 2003-ban hárommilliárd forintból megalapító Demján Sándor nem vett részt sem a jelölés, sem a szavazás folyamatában. A végső döntést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége, valamint a kuratórium hozta meg titkos szavazással. Csányi Sándor bejelentette: mivel Demján Sándor tíz évre szóló vállalása jövőre lejár, 2013-tól az OTP Bank vállalja a Prima Primissima Díj szponzorálását, Demján Sándor pedig átveszi a közönségdíj finanszírozását.

Junior Prima zeneművészeti díjban és az ezzel járó hétezer euróban részesült ifjabb Balázs János zongoraművész, Baráth Emőke szopránénekesnő, Fenyvesi Márton jazzgitár-művész, az In Medias Brass fúvósötös, Madaras Gergely karmester, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Rohmann Ditta gordonkaművész, Szegedi Csaba operaénekes, Virágh András orgonaművész és zeneszerző, valamint Wagner Csaba harsonaművész.

A Junior Prima díjat tudomány kategóriában a következők kapták meg:

Dr. Asbóth János Fizika
Gyarmati Katalin Matematika
Dr. Jakus Zoltán Orvostudomány
Dr. Kovács István János Geológia
Dr. Mátyás Ferenc Agykutatás
Dr. Mátyus Edit Elméleti kémia
Dr. Németh Krisztián Orvostudomány
Sik András Planetológia
Dr. Szomora Zsolt Állam- és Jogtudomány
Dr. Szűcs Zoltán Gábor Politikatudomány

A színházi és táncos junior prímák a következők: Cziegler Balázs díszlettervező, Göttinger Pál rendező, Grisnik Petra színművész, Józan László színművész, Kovács Lehel színművész, Ötvös András színművész, Pál András színművész, Pazár Krisztina balettművész, Polgár Csaba színművész, rendező, Tóth Orsi színművész.

A Vodafone idén ötödik alkalommal osztotta ki az összesen hetvenezer euró díjazású Junior Prima Díjat a magyar oktatás és köznevelés legkiválóbb fiatal pedagógusainak. A díjazottak: Bakó Béla, Boros Julianna, Egyszervolt Alapítvány, Lovász Eszter, Nagy-Köteles Kamilla, Schlotter Ildikó, Stégner Péter, Dr. Szanda Gergő, Tassy Gergely és Virág Emese.

A Magyar sajtó kategóriában idén is tíz 30 év alatti fiatal újságírónak ítélte oda a zsűri a fejenként 7 ezer euróval járó elismerést: Galán Angéla (m1), Helmeczi Zoltán (MTI), Iványi Zsófia Barbara (Magyar Narancs), Kollányi Péter (MTI), Laky Zoltán (Heti Válasz), Ördög Nóra (RTL Klub), Palkó István (portfolio.hu), Pietsch Judit (MTI), Sipos Szilvia Anna (m1), Szegő János (Magvető Könyvkiadó).

Kapcsolódó cikkek