Melyik lesz a legjobb vonósnégyes?

Melyik lesz a legjobb vonósnégyes?

Öt kvartett jutott az idei Bartók Világverseny döntőjébe, amelyet szombaton rendeznek a budapesti Zeneakadémián.
A nemzetközi zsűri olyan kiválónak látta a megmérettetés csütörtöki középdöntőjében résztvevő vonósnégyes formációkat, hogy a tervezettnél többet engedett tovább a szombat esti fináléba.

A Zeneakadémia szervezésében megvalósuló, immár világszerte elismert megmérettetésen így az előirányzott három kvartett helyett öt vált esélyessé az összesen 24 ezer eurós díjakra. A bécsi illetőségű Chaos String Quartet, a japán tagokból álló Quartet Integra, a magyar, zeneakadémistákból álló Korossy Kvartett, a belgiumi Sonoro Quartet, valamint a New York-i The Juilliard School egykori és jelenlegi diákjai alapította Unison Quartet folytathatja a versengést – közölte a Zeneakadémia pénteken a médiával.

Már a középdöntőbe is eggyel több, hat formáció helyett hét jutott be, e fordulóban egy-egy klasszikus, valamint kortárs vonósnégyest kellett eljátszaniuk.

Választhattak Beethoven, Brahms, Csajkovszkij, Dvorák, Mendelssohn, Schubert, Schumann, Smetana vagy Verdi megadott művei közül, valamint a Bartók Világverseny tavalyi zeneszerző fordulójának két díjazott alkotásából. Utóbbiak esetében érdekesség, hogy a hét kvartettből négyen a japán Okamoto Sinszuke Kalligráfia Levegőre és Földre, hárman pedig Brandenburg Ádám Distances című kompozícióját adták elő. A döntőben a Zeneakadémia Solti Termében a továbbjutók előadásának tartalmaznia kell Schubert c-moll vonósnégyestételét (“Quartettsatz”), valamint egy teljes Bartók-vonósnégyest, amely lehet az elődöntőben játszott darab is. Bár az est végére megszületik a helyszínen tartózkodó közönség és a zsűri döntése, csak a másnapi gálakoncerten derül ki, hogy kik a díjazottak.

A döntőre és gálára még elérhetők belépőjegyek a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában.

Mindkét esemény megtekinthető lesz kimagasló minőségű, többkamerás internetes élő közvetítésben a Zeneakadémia honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, valamint a verseny portálján, Facebook-oldalán és Youtube csatornáján. A vasárnapi gálaestet a Bartók Rádió is élőben sugározza majd.

A 2021-es Bartók Világverseny hétfőn kezdődött 11 vonósnégyes részvételével, amelyek fiatal, tehetséges tagjai a világ minden tájáról érkeztek, Ázsiától Észak-Amerikán át Európa több országáig.

A rangos nemzetközi zsűriben idén az egyaránt Kossuth-díjas Kelemen Barnabás, Keller András és Rolla János hegedűművészek, valamint a Széchenyi-díjas Tallián Tibor zenetörténész mellett a világ kamarazenei életének elismert személyiségei foglalnak helyet, így Mikhail Kopelman orosz-amerikai hegedűművész; Bjorg Lewis norvég csellóművész, a Vertago Quartet alapító tagja; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem kamarazene professzora és rektorhelyettese, az Artis Quartet tagja; Ami Oike hegedűművész, a Tokiói Művészeti Egyetem (GEIDAI) tanára.

Kapcsolódó cikkek