cselló, fotó: pixabay.com

Nagy művész előtt tisztelegnek Budapesten

Nagy művész előtt tisztelegnek Budapesten

Johannes Brahms zeneszerzői munkássága előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest november 27-én és 28-án a Hallgassunk Brahmsot! című kétestés koncertsorozaton a budapesti Zeneakadémián.

A két nap alatt négy koncerten nyolc Brahms-mű hangzik el, végigkövetve Brahms zeneszerzői pályafutásának meghatározó pillanatait.

“A Concerto Budapest vendégei rangos szólisták és kamarazenészek lesznek, fellép Jelizaveta Leonszkaja, Kokas Katalin és Kokas Dóra, Szomor-Mekis Janka, Baráti Kristóf, Perényi Miklós, Vashegyi György és a Keller Quartett”

– közölte a zenekar.

Az első koncert a B-dúr zongoraversennyel kezdődik Jelizaveta Leonszkaja orosz-osztrák zongoraművész előadásában, valamint elhangzik Brahms utolsó, IV. szimfóniája Keller András vezényletével, a Concerto Budapest közreműködésével.

Ugyanezen az estén a sorozat második hangversenyén Vashegyi György vezényletével, Kokas Katalin és Kokas Dóra szólójával hangzik el Brahms nagyzenekari életművének utolsó darabja, az A-moll kettősverseny hegedűre és csellóra. A kettősversenyt Brahms régi barátjának, a magyar származású Joachim Józsefnek írta, a mű utolsó tételében a cselló és zongora egy fergeteges magyaros témában olvad össze. A szombati műsort a szerző egyik legszebb szimfóniája, a III. (F-dúr) szimfónia zárja. A Brahms-ünnep november 28-án kamarazenei koncerttel, a B-dúr szextettel folytatódik. A Keller Quartet zongorista partnere Leonszkaja lesz, Perényi Miklós csellón, Szomor-Mekis Janka brácsán játszik. Az ezt követő F-moll zongoraötösre sokan Brahms kamarazenei életművének koronájaként tekintenek, előadásában szintén Leonszkaja működik közre.

A Hallgassunk Brahmsot! sorozat zárókoncertjén Baráti Kristóf  hegedűművész szólójával hangzik el a szerző egyetlen hegedűversenye, a művész Stradivari-hegedűjén.

Ezt követi Brahms g-moll zongoranégyese, melynek Arnold Schönberg készítette el zenekari hangszerelését, és amelynek energikus negyedik tételében a Rondo alla zingarese-ben egyértelművé válik a magyar cigányzenészek játékának hatása. A Concerto Budapest együttesét a Kossuth- és Liszt-díjas zeneigazgató, Keller András dirigálja.

Kapcsolódó cikkek