illusztráció

Kerek évfordulót ünnepel az Éj királynője

Kerek évfordulót ünnepel az Éj királynője

Június 9-én lesz ötvenéves Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, aki szinte minden műfajban és stílusban kipróbálta magát, leghíresebb szerepe az Éj királynője Mozart A varázsfuvola című operájában.

A kiskunhalasi lány kezdetben a sportban jeleskedett: versenyszerűen hétpróbázott, reményteljes magasugró volt, de egy sportbaleset véget vetett atlétikai karrierjének.

Tizenévesként esküvőkön és családi eseményeken énekelt, ekkor figyelt fel hangjára első énektanára, Madai Lilla.

Az ő bíztatására gimnáziumi tanulmányaival párhuzamosan zene- és énekórákra járt, a zeneiskola hat osztályát két év alatt végezte el. A szegedi konzervatóriumban folytatott tanulmányai mellett bejárt az orvosi egyetem angol nyelvű előadásaira, a bölcsészkarra, az egyetem színjátszó körébe is. Tizenkilenc évesen egy apróhirdetés nyomán jelent meg énektanárával, Berdál Valériával az operaházban egy próbaéneklésen. Akkor még csak Mozart A varázsfuvolájából az Éj királynőjének áriáját tudta, ami az operairodalom egyik legnehezebb koloratúrszoprán áriája. Legnagyobb meglepetésére szerződtették, s húszévesen ő lett az intézményben minden idők legfiatalabb magánénekese.

1991-ben A varázsfuvola Papagenájaként debütált, s Szegeden megnyert egy Mozart-énekversenyt a védjegyévé vált Éj királynője áriával. Tehetsége bizonyításához azonban sok nehézséggel kellett megküzdenie, mert nem a Zeneakadémián végezve került a pályára, operaénekesi diplomáját 2017-ben szerezte meg a pécsi egyetemen.

Hamari Júlia énekesnő felfigyelt rá, s 1992-ben meghívta brüsszeli Mester és a jövő elnevezésű koncertjére. 1993 januárjában mester és tanítványa Stuttgartban is együtt lépett fel, s amikor egy erről készült amatőr felvétel eljutott egy külföldi impresszárióhoz, elindult nemzetközi pályafutása. A tanulást nem hagyta abba, előbb Philadelphiában, majd a milánói Scalában volt ösztöndíjas. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, azóta fellépett a világ legjelentősebb operaházaiban. A New York-i Met színpadán 2004 októberében debütált az Éj királynőjeként, e szerepben a világ egyik legkeresettebb énekese lett. A szerepet több mint ötszáz alkalommal énekelte, a többi közt részese volt az Operaház és a Vígszínház közös produkciójának. A budapesti Operaházban színpadra lépett a West Side Story Mariájaként is, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Traviata főszerepében debütált. 2016 januárjában különleges esttel ünnepelte pályafutása kezdetének 25. évfordulóját az Erkel Színházban, a jubileumi esttel búcsúzott az Éj királynőjétől.

Miklósa Erika énekesnőnek vallja magát, műfaji korlátok nélkül, leginkább ott szeret énekelni, ahol szeretik hallgatni.

Úgy véli, nem bekerülni nehéz a nívós helyekre, hanem megtartani azt a színvonalat, ami a bennmaradáshoz kell. Szívesen kirándul az operett, a musical világába is, s még lovas szereplést is vállalt a Carmen kedvéért. Lemezein a klasszikus áriák mellett rögzített karácsonyi dalokat, készített poplemezt,

a 2011-ben kiadott Másképp című albumán a latinos dallamok és a dzsessz világába kirándult, kedvenc dalait a szokottól eltérő hangszerelésben énekelte, volt köztük portugál fado és argentin tangó is.

A zene mellett fontos számára a sport és az egészséges életmód (2013-ban teljesítette a New York-i maratont), a tehetséggondozás, a jótékonyság és a környezetvédelem ügye. Véleménye szerint az énekesi pályához ugyanúgy állóképesség, türelem, kitartás és szorgalom kell, ahogy a sporthoz. A világhírű szoprán, aki egy Fejér megyei kisközségben, Bakonykútiban él, 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, a következő évben kiérdemelte a Nemzetközi Fair Play Bizottság díját, 2016-ban öt évre a Magyar Tehetség nagykövetének nevezték ki.

Művészete elismeréseként 1994-ben megkapta a Pro Opera Lirica-díjat, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2008-ban a Magyar Művészetért Díj birtokosa lett.

2010-ben átvehette a Kossuth-díjat “az operairodalom szoprán szerepeinek emlékezetes, magával ragadó megformálásáért, a világ legjelentősebb operaszínpadait is meghódító, közönségét itthon és külföldön egyaránt fantasztikus zenei élménnyel megajándékozó előadóművészetéért”. Ugyanabban az évben Budapest díszpolgára lett, 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. Az utóbbi években a Virtuózok című klasszikus zenei televíziós tehetségkutató egyik zsűritagja, s Batta Andrással egyik műsorvezetője a Partitúra című televíziós műsornak. Néhány hete beválasztották a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé.

Kapcsolódó cikkek