fényszőnyeg 2019-ben Pécsett, forrás: www.zsolnayfenyfesztival.hu

Várják a versenyezni vágyó fényfestőket

Várják a versenyezni vágyó fényfestőket

A szervezők már várják a jelentkezőket a július 7. és 10. között zajló pécsi Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb attrakciójának számító, több tízezer érdeklődőt vonzó nemzetközi fényfestőversenyére.

A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) csütörtökön közölte, hogy az idei, az egyensúly témája köré épülő versenyen indulók most is a pécsi székesegyházat “öltöztethetik fel”, a kiíráson azonban a korábbi évekhez képest változtattak. A fesztivál vetítési programjába, amelyet tavaly nyolcvanezren követtek a helyszínen, az eddigi tíz helyett idén csak a legjobb öt alkotás kerül be, ezzel párhuzamosan a pályaművek eddigi három percben maximalizált hosszát négy és fél percre növelték, lehetőséget biztosítva a komolyabb lélegzetvételű munkák megszületésére.

A versenyen a legjobb öt produkció készítője kétezer-kétezer eurós díjazásban részesül, míg a győztes produkció alkotója az ötezer eurós fődíjat is megkapja az öttagú nemzetközi szakmai zsűritől, ugyanakkor kiosztják a közönségdíjat is.

Az alkotók április 11-ig jelentkezhetnek, míg a pályázat részletei a zsolnayfenyfesztival.hu/zsolnay-light-art oldalon olvashatók. A ZSÖK közleményében azt írták, hogy a júliusi fesztivál húzóprogramja a fényfestőverseny, azonban a fesztivál legintenzívebb élményét a közel 25 állomásból álló Fény Útja alkotásai jelentik.

Újdonság, hogy idén ezek megvalósítására is pályázhatnak a fényművészek.

A Fény Útja pályázatra olyan izgalmas fényművészeti installációkat, vetítési-fényfestési ötleteket, valamint multidiszciplináris alkotásokat lehet nevezni, amelyek magával ragadják, inspirálják és interaktív módon bevonják a közönséget. A Zsolnay Fényfesztivál csapata technikai és művészeti tanácsadók bevonásával hozza meg döntését a pályaművekről. A Fény Útja pályázat részletei ezen az oldalon érhetőek el, jelentkezni április 10-ig lehet.

Kapcsolódó cikkek