fotó: pixabay.com

Lenyűgöző fényattrakciók a Zsolnay Fényfesztiválon

Lenyűgöző fényattrakciók a Zsolnay Fényfesztiválon

Esti, éjszakai fényattrakciókat, 170 ingyenes programot - köztük fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat és koncerteket - kínálnak a szervezők a 4. Zsolnay Fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen. Erről tájékoztatta a szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) a médiát.

A fesztivál leginkább várt programja a nemzetközi élvonalban is jegyzett háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz. Ennek keretében a világ minden tájáról érkező és legjobbnak bizonyult fényművészek varázsolnak háromdimenziós, mozgó fényalkotásokat a pécsi székesegyház homlokzatára június 28-án, 29-én és 30-án. Egy premier is látható lesz itt a rendezvény pénteki napján éjfél előtt:

Bordos László Zsolt az épületvetítést robotlámpákkal kiegészítve olyan egyedi fényalkotást hoz létre, amire Magyarországon még nem volt példa.

Minden este 21.30-kor kapcsolódik fel a Fény Útja, a közel 30 fénnyel festett látnivalóból álló “fénykörút”, amelyen

“ódon és modern épületek, parkok, templomok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe”.

A káprázatos fényfestéseknek köszönhetően életre kelnek a pécsi belváros kultikus épületei: mozgásba lendülnek az épületek, a Király utca egyik udvarába lépve a látogató úgy érezheti magát, akár egy víz alá merülő búvár, míg másutt beléphetnek egy szivárványba, vagy megcsodálhatják az éjszakai fényfotoszintézist. Az Esze Tamás utca teljesen elsötétül, hogy a látogatók mobiltelefonjaik vakujával fedezhessék fel a fényre éledő motívumokat – írták a kommünikében.

A pécsi belvárosban található bevásárlóközpontban egy 360 fokos installációban három különböző világ várja a látogatót az absztrakt geometriától kezdve az organikus fényszövedékeken át a futurisztikus gépvárosokig.

A belülről interaktív LED-falakkal borított dobozban a néző utazást tehet ezekbe a virtuális terekbe, ahol mozgásával maga is befolyásolhatja a falakon futó képfolyamokat. Éjszaka egy magával ragadó, félgömb alakú installáció látható itt, aminek elkészítéséhez két kilométernyi kábelt használnak az alkotók. A közel 625 tükörből álló reflektív tömb a teljes fényvisszaverődés hatását kelti.

A tájékoztatás szerint a pécsi fényfesztivál sajátossága, hogy nemcsak az éj leszállta után, hanem nappal is kínál programokat.

A világ élvonalába tartozó tűzzsonglőrök, humoros és látványos utcaszínházi, újcirkuszi produkciók szórakoztatják a közönséget. Harmadik alkalommal ad otthont a fesztivál a Magyar Zsonglőrtalálkozónak, ahol a szakmai programok mellett a közönség számára is nyitott zsonglőriskolában lehet betekintést nyerni a zsonglőrködés rejtelmeibe.

A koncerteken a világ minden tájáról érkező zenészek szórakoztatják a közönséget: a hazai blues fenomén Little G Weevil, az argentin Aguamadera, az olasz Vagatrio, a japán Kenta Hayashi vagy a New York-i Brooklyn Gypsies.
A fesztiválon olyan új programelemek is helyet kapnak, mint például a tematikus filmvetítések és live actek.

Ugyancsak újdonság, hogy “fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra Finnországból.

A Pécsi Galériában szintén igazi kuriózum várja a látogatókat: Vály Sándor Finnországban élő magyar képző- és médiaművész Gótikus hologramok című installációja.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók. A programokról további részletek a fenyfesztival.hu oldalon olvashatók.

Kapcsolódó cikkek