A virágkarnevál egyik készülő kompozíciója Debrecenben 2022. augusztus 8-án, fotó:: Czeglédi Zsolt/MTI

Augusztus 20: színes virágkocsik között fergeteges a hangulat a debreceni virágkarneválon

Augusztus 20: színes virágkocsik között fergeteges a hangulat a debreceni virágkarneválon

Több tízezren nézték végig az idei debreceni virágkarnevált szombaton: a karneváli menetben tizenhárom színes virágkocsi vonult végig a belvárosból a Nagyerdőbe, köztük különböző művészeti csoportok 1200 táncosa és zenésze teremtett fergeteges hangulatot.
A hagyományoknak megfelelően a felvonulás előtt a város főterén felvonták a nemzeti lobogót, a Református Nagytemplom előtt pedig megáldották az újbúzából kisütött kenyeret.

A menetet ezúttal is a magyar államiság jelképeit, a Szent Koronát, az országalmát és a jogart megformáló virágkompozíció nyitotta meg, amit a Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatait megjelenítő virágkocsi követett.
Magyarország ad otthont jövőre a színházi olimpiának, ebből az alkalomból mutatkozott be a karneválon a Nemzeti Színház “Színház az egész világ…” elnevezésű virágkocsija. A Magyar Honvédség és a debreceni 5. számú Bocskai lövészdandár A béke őrzői című virágkocsiján virágokból formált állatok – gidrán, hiúz, leopárd – szimbolizálták a honvédség róluk elnevezett modern járműveit. A Teva gyógyszergyár kocsija a “legyünk ökofrankók” elnevezésű programjukra utalt, a Schaeffler Magyarország virágkocsija a “holnap mobilitását” idézte, a Metal-Sheet Kft. kocsija pedig egy kevésbé közismert, védett állatcsoportra, “a bogarak rendjére irányította a figyelmet”.

A Fórum debreceni bevásárlóközpont kompozíciója a vásárlás örömét jelenítette meg, a Debreceni Szakképzési Centrum kocsija a zöld jövőről szólt, a Richter gyógyszergyár virághajója pedig “az innováció tengerén evezett”.

A virágkocsik sorában haladt a debreceni nemzetközi repülőtér és a Wizz Air légitársaság közös kocsija, amely a 10 éves Debrecen-London repülőjáratot köszöntötte, a Magyar Posta Petőfi János vitézét megjelenítő kocsija a tiszta értékekre hívta fel a figyelmet, míg a helyi A.K.S.D. városgazdálkodási cég virágkocsija a környezettudatos gondolkodásra ösztönözte a nézőket. A kompozíciók elkészítéséhez több millió élő- és szárazvirágot használtak fel, a közönség a karnevál honlapján szavazhat az általa legszebbnek, legérdekesebbnek, leglátványosabbnak ítélt virágkocsira, amelyet közelről is megtekinthetnek az érdeklődők szombat délután, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. A virágkarneválra egyébként szinte egész Debrecen virágba borult: péntek este a negyedik alkalommal megtartott Night Ride elnevezésű programon ezrek bringáztak virágokkal feldíszített kerékpárokkal Debrecenben. A közterületeket, a villamosmegállókat mindenütt virágok díszítik, a Csapó utcán pedig az első nemzetközi virágkötészeti kupán készült alkotások láthatók.

Az idei virágkarneválra számos országból, köztük Kolumbiából, Peruból, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek táncosok, művészeti csoportok.

Az idén is nagy sikere volt az olasz zászlóforgatóknak, akik a többi formációval együtt a város számos pontján bemutatták produkciójukat. A legkisebbeket a nagyerdei vidámpark várja szombaton és vasárnap a Galiba gyermekfesztivál programjaira, a nagyobbak pedig a Békás-tó partján kapcsolódhatnak ki a karneváli sörkertben. Este a Nagytemplom előtt felállított színpadon több ezer néző előtt mutatják be az István, a király című rockopera koncertváltozatát, majd nagyszabású utcabállal zárul a karneváli programsorozat Debrecenben.

Kapcsolódó cikkek