forrás: pixabay.com

A Karinthy Színház is részt vesz a Színházi Olimpián

A Karinthy Színház is részt vesz a Színházi Olimpián

A Karinthy Színház is részt vesz az áprilisban kezdődő 10. Nemzetközi Színházi Olimpián; a teátrum Mesemondó fesztivált rendez, emellett színházi alkotóműhelyeket, a Teatro Tascabilét és a Yorick Stúdiót látja vendégül.

A közleményben Olt Tamást, a Karinthy Színház igazgatóját idézik, aki kiemelte: a legősibb előadóművészeti ág a mesemondás, történetmesélés, amely a világon mindenhol virágzó műfaj, és egy mesemondó akár egész kultúrákat képviselhet. Mint fogalmazott, a mese a legősibb “stand up”.

“Úgy éreztem, hogy összekötő ereje miatt ez egy fontos küldetés, hiszen nemzeteket, kultúrákat fűz össze, ezáltal korokat és lelkeket egyesít”

– idézik az igazgatót.

Berecz András, a Nemzetközi Mesemondó Fesztivál szakmai vezetője három kollégáját-barátját hívta el a Karinthy Színházba, az észt, görög és skót ének-, és mesemondókat tolmács segítségével hallhatja a közönség.

“Ehhez a műfajhoz türelem kell”

– idézik Berecz Andrást, aki hozzátette, feladata a műfaj népszerűsítése, és az érdeklődőknek ízelítőt adni más kultúrák történeteiből különböző előadásmódokban.

“Ha egymás meséit hallgatjuk, a leglényegesebb vallomással találkozunk, amit egy nép adhat magáról”

– fogalmazott, kiemelve, bár minden ember mélyen egyforma, mégis, ahogy egy közösség rögzíti a valóságot, ahogy formát talál az érzéseinek és gondolatainak, a legkülönfélébb lehet.

Berettyán Nándort, a Karinthy Színház művészeti vezetőjét is idézik, aki elmondta: vendégül látják a bergamói Teatro Tascabile színház társulatát is, akik az antropológiai színház képviselői, Eugenio Barba és Jerzy Grotowski világhírű rendezők szellemiségének ápolói.
A társulat szürreális, tragikomikus előadása, amelynek címe Yoricks, kevéssé a nyelvre, sokkal inkább a vizualitásra, a gesztusokra és a mozgásra épül – áll a közleményben. A színházban a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadásával mutatkozik be.

A társulat vezetője és az előadás rendezője Sebestyén Aba, aki számos alkalommal rendezett már Budapesten, szakmai és közönségsikert aratva.

Mint a rendezőt idézik, az előadás a romániai német kisebbség történetének három nagy eseménye köré szerveződik: az 1944-45-ös szovjet deportálás, majd az 1989-90-es forradalom utáni tömeges kivándorlás és a 2007-es európai uniós csatlakozás történelmi fordulópontjait átélő emberek valós elbeszélésein alapul. Kulcsár Editet, a Színházi Olimpia Kft. ügyvezető igazgatóját is idézik, aki elmondta: a 10. Színházi Olimpián 58 ország, 400 társulat 750 előadással 7500 fellépővel vesz részt, a programok országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.

Kapcsolódó cikkek