régi írás papíron (illusztráció), forrás: pixabay.com

Vincze Máté: a levéltár nem egy zárt kutatói világ, hanem az egyén történetének kulcsa

Vincze Máté: a levéltár nem egy zárt kutatói világ, hanem az egyén történetének kulcsa

Fontos megismertetni az emberekkel, hogy a levéltár nem egy zárt kutatói világ, nem egy elitista rendszer, hanem az egyén közösségének, saját történetének a kulcsa. Így fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Lakiteleken.

Vincze Máté a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) 2023. évi vándorgyűlésének megnyitóján kiemelte:

“az egyéni múlt feltárásában a legfontosabb kérdés manapság az, hogy kik vagyunk mi”.

A helyettes államtitkár szerint a mai poszt-posztmodern világban különösen fontos az identitás megtalálása, hogy annak legyen egy megkérdőjelezhetetlen forrása, és ezért olyan népszerűek a családfakutatási szolgáltatások.

“Manapság oda lehet menni a levéltárakba és ki lehet kérni a saját múltra vonatkozó történeteket, el lehet olvasni ezeket a kutatásokat, és érdemes is ezekkel élni”

– tette hozzá.

Rámutatott arra, hogy ha megfelelő digitalizációval elérhetővé teszik ezeket a forrásokat, akkor a levéltár is egy nyílt szolgáltató rendszerré válhat, nagyobb léptékben az egyén saját történelmének, a saját közössége történelmének is a bemutatója lehet.

Vincze Máté hangsúlyozta, természetesen fontos a meglévő állomány feldolgozása, az állományvédelem, a dokumentumok megfelelő kezelése és tárolása is, de nagyon fontos az is – ahogy Kányádi Sándor fogalmazott -, hogy “fölhurcolkodjunk” az internetre, fölköltözzünk a felhőbe, megtanítsuk az internetet a saját történetünkre, a saját történeti narratívákra. Ilyen szempontból is nagyon fontos a digitalizáció és az előremutatás. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy egy különleges kezdeményezést is elindítottak, nemrég ugyanis levéltári szakdiplomatákat küldtek ki külföldre. Azokba az országokba – Isztambulba, a Vatikánhoz, Bécsbe és Moszkvába – utaztak delegátusok, ahonnan azt gondolják, hogy “a magyar történelem hiányzó vagy eltűnő részeit újra lehet építeni” – mondta Vincze Máté.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az egyesület harmincötödik vándorgyűlése jó példája és bizonyítéka annak, hogy “ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós”.

A több évtizedes hagyományhoz szükség volt összetartó emberekre, a szakma tiszteletére, elhivatottságra, és persze kellett hozzá egy intézményrendszer, amely nyilván a kor követelményeinek megfelelően változott, de végül állandósult. Mint kiemelte, a jelenkori levéltári kultúra lényege éppen az – és ezt követi a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár, a Retörki is -, hogy minden ismeretet, amit az elmúlt évszázadokban, évezredekben felhalmoztak, elérhetővé kell tenni azok számára, akik ezt hasznosítani akarják. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy az éves vándorgyűlés a levéltáros szakma legnagyobb rendezvénye, amelyet az egyesület alakulása, vagyis 1986-os újraalakulása óta a 35. alkalommal tartanak meg, és amely a 2012 óta zajló nyitott levéltárak országos programsorozat egyik fő eseménye is. Kiemelte, a 2023. évi lakiteleki vándorgyűlésre közel kétszázan regisztráltak, köztük Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Szlovénia levéltáros egyesületeinek képviselői, valamint Bosznia-Hercegovina, Románia és Szerbia levéltárainak munkatársai is. Jelentős számban képviseltetik magukat továbbá a határon túli magyar levéltárosok közösségei is főként felvidéki, erdélyi, vajdasági és kárpátaljai területekről.

Az elnök elmondta, a vándorgyűlésen rendszeresen egy-egy fontos szakmai kérdéskört állítanak a középpontba.

A nyitó plenáris tanácskozás ezúttal a levéltár és államiság témakört járja körül, amelynek apropója, hogy az idén ünnepli a magyar levéltárügy az Archívum Regni megalapításának és a megyei levéltárak építésének 300. évfordulóját.

A második napon nemzetközi, állományvédelmi, forráskiadási, informatikai, oktatás- és tudománytörténeti, valamint gazdasági szekcióüléseket tartanak.

A harmadik napon pedig a nyitott levéltárak országos programsorozat keretében egy különálló konferenciának ad helyet a vándorgyűlés, amelyen Budapest létrehozásának 150. évfordulójával foglalkoznak. A vándorgyűlés megnyitóján tizedik alkalommal adták át a Magyar Levéltárosok Egyesülete Dóka Klára-díjait, valamint a 2021-ben alapított Osváth Lajos-díjat.

Kapcsolódó cikkek