A 2017. március 27-én készült felvételen a bácsalmási kékfestõ mûhely. A mûhelyt a Skorutyák család alapította 1879-ben, fotó: Ujvári Sándor/MTI

Szánthó Miklós: kulturális szuverenitásunk nem lehet vita tárgya

Szánthó Miklós: kulturális szuverenitásunk nem lehet vita tárgya

Ezt hangsúlyozta az Alapjogokért Központ főigazgatója azon a hétfői budapesti konferencián, amelyen magyar és olasz konzervatív szervezetek kötöttek partnerségi megállapodást.

Az Europa Nostra, Italian-Hungarian think-tank Dialogue elnevezésű eseményen a főigazgató szavai szerint a felek azért kötöttek szövetséget egymással,

“hogy elmélyítsék együttműködésüket a baloldali progresszió és a hagyományos értékek eróziója által támasztott kihívásokkal szemben”.

Szánthó Miklós úgy fogalmazott, a világ erőegyensúlya megbomlott, a világrend átalakulóban van, ezért most van itt az ideje a stratégiai összekapcsolódásoknak.

“Ma kell megvédenünk a holnapot”

– jelentette ki, hozzátéve:

“a kulturális szuverenitásunk átfogó támadás alatt áll, mert a balliberális erők a woke nevében fel akarják számolni Európa zsidó-keresztény gyökereit, mi több, szervezett lakosságcserén dolgoznak”.

“Európát vissza kell terelni a józan ész útjára, mert a brüsszeli és liberális elit “föderatív, multikulti átjáróházzá” tenné az Európai Uniót – mutatott rá Szánthó Miklós.

Hozzátette, a balliberális erők a normalitáshoz való viszonyunkat rendítenék meg, ez azonban “civilizációs zsákutca”, amivel az olasz és a magyar jobboldaliak nem tudnak azonosulni.

A főigazgató szerint csak erős és szuverén tagállamok építhetnek erős Európát, s ezt a célt szolgálja a hétfői együttműködés megkötése is. Úgy folytatta, eljött az ideje, hogy az érintett szervezetek “intellektuális think-tankekből, agytrösztökből proaktív, közös értékekre alapozott do-tankekké, azaz aktívan cselekvő szervezetekké váljanak”. A megállapodást az Alapjogokért Központ képviseletében Szánthó Miklós főigazgató, az Oeconomus Gazdaságkutató Alaptvány részéről Törcsi Péter, a kuratórium elnöke, a Centro Studi Machiavelli oldaláról Daniele Scalea elnök, valamint a Nazione Futura képviseletében Francesco Giubilei elnök írták alá.

“Az aláírt szándéknyilatkozat hangsúlyozza a nemzetek feletti szupranacionalizmus és az Európai Unióban vészjóslóan előretörő föderális törekvések elutasítását, és ezek helyett a szuverén államok közötti együttműködés erősítésében látja a kontinens jövőjét”

– olvasható az eseményről kiadott sajtóanyagban. E szerint a dokumentum kiemeli az Isten, a haza, a család és a szabadság alapértékeit, azzal a meggyőződéssel, hogy a jogok és kötelezettségek a Teremtésből erednek.

Az aláírást követő panelbeszélgetésen Nacsa Lőrinc (KDNP) országgyűlési képviselő, a Magyarország-Olaszország baráti kör elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar-olasz barátság mély alapokon nyugszik és hosszú múltra tekint vissza.

“Ez a kapcsolat még szorosabb és intenzívebb lehet most, hogy Olaszországnak is konzervatív kormánya van. Közös érdekeink és értékeink vannak”

– hívta fel a figyelmet a politikus, majd arról beszélt, hogy ezen közös pontok sorába tartozik például a család szentségének védelme, az élet védelme, az illegális migráció elutasítása, valamint az a célkitűzés, hogy Európát a normalitás talajára kellene visszaállítani. Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta, folyamatos és erős az együttműködés az olasz közép- és jobboldali pártokkal, Ezekkel azonos nézetet képviselnek a családügy, a demográfiai vagy a szabadság kérdésében is. Fontosnak nevezte, hogy a jobboldali, konzervatív erők “növeljék láthatóságukat” az európai parlamenti választásokig hátra lévő hónapokban, illetve mutassák meg az embereknek, hogy világos elképzeléseik vannak Európa jövőjét illetően.

Győri Enikő a migrációs válság kapcsán hangsúlyozta, Magyarország álláspontja szerint nem a problémát kell idehozni, hanem a segítséget kell helybe vinni, oda, ahol arra szükség van.

Simone Billi (Lega), az olasz parlament képviselője fontosnak nevezte, hogy megváltozzon a jelenlegi pártarány az Európai Parlamentben. Szavai szerint a szocialisták kizárólag ideológiai elvek mentén politizálnak, ahelyett, hogy az emberek érdekei vezérelnék őket.

“Az ideológiavezérelt politizálás ellen való fellépés az egyik legfontosabb feladat”

– húzta alá.

Francesco Giubilei rögzítette: nemcsak gazdasági szempontból kell erősíteni magyar-olasz kapcsolatot, hanem a politikai, kulturális és metapolitikai téren is. A migránsválságról szólva kiemelte: meg kell állítani az Észak-Afrikából és a balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlókat. A migránsok újraelosztása nem jelenthet megoldást Európa számára – állapította meg. Kitért arra is, hogy a zöldmegállapodás jelenlegi formájában ideológiai alapú egyezmény, amely helyett inkább “zöldkonzervativizmust” kell megvalósítani.

Daniele Scalea az eseményen úgy fogalmazott:

“a magyar és az olasz konzervatív erők összefogása a kölcsönös megértés szilárd alapjára épül.”

Massimiliano Ferrari politikai szakértő úgy vélekedett: Magyarországnak meg kell tartania az utat, amin jár. Szavai szerint az irány, amit Orbán Viktor kormányfő képvisel, más nemzetek számára is követendő.

“A magyar miniszterelnök az európai hazaszerető emberek világítótornya”

– mondta.

Kapcsolódó cikkek