fotó: pixabay.com

Újdonság a felvidéki magyarságról

Újdonság a felvidéki magyarságról

Premier előtt mutatták be a Vízsodorta históriák című új történelmi dokumentumfilm-sorozat első epizódjait szerdán este a a felvidéki Csiliznyáradon, ahol a széria első részei készültek.

A sorozat a felvidéki Duna menti települések lakóinak elbeszélt és eljátszott történetein keresztül mesél a felvidéki magyarság huszadik századi megpróbáltatásairól, leginkább a második világháborút követő csehországi deportálásokról, az úgynevezett lakosságcsere-egyezmény keretében történt kitelepítésekről és a szövetkezetesítésről is.

A több évadosra tervezett sorozat első évadának 24 része lesz, ebből eddig 12 készült el, ezek öt település – Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős – lakóinak történetén keresztül engednek betekintést a felvidéki magyarság hányattatásaiba a 20. század harmincas éveitől az ötvenes évekig.

A teljes egészében felvidéki magyar gyártású sorozat témáját tekintve hiánypótlónak számít, a települések tervezett számának szempontjából pedig egyedülálló.

A dokumentumfilm-sorozat a magyar állam támogatta Pro Media Alapítvány megrendelésére és az általuk működtetett Ma7 médiacsalád gondozásában készül.

“A Ma7 médiacsalád is hiánypótló: amellett, hogy az írott sajtót szeretnénk megerősíteni, az audiovizuális tartalmakba is új színt akarunk hozni a Felvidéken, ahol sok a kibeszéletlen téma”

– mondta Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezetője a bemutató után.

Hozzátette, az élő történelem megörökítésére a huszonnegyedik órában zajlik, az alkotók gyakran versenyt futnak az idővel.

“A sorozat készítésénél a hitelesség volt az elsődleges szempont. A filmmel szeretnék közelebb hozni a múltat a fiatalokhoz is, tekintve, hogy Szlovákiában a hivatalos tanrendben nincs szó a kitelepítésekről”

– mondta Zalka Lóránt történész, a sorozat megálmodója, aki narrátorként maga is megjelenik a filmben.

Kósa Lőrinc, a sorozat operatőre elmondta, a forgatás közben döntöttek úgy, hogy a játékfilmes jeleneteket helyi emberekkel, amatőrökkel játszatják el, így a fiatalok saját nagy- és dédszüleik történetét mutathatták be.
A filmsorozat epizódjai a Ma7 médiacsalád portálján lesznek láthatók, az első részek már szombattól.

Kapcsolódó cikkek