balerina (illusztráció), forrás: pixabay.com

Modern balettest látható az Eiffel Műhelyházban

Modern balettest látható az Eiffel Műhelyházban

Sol León és Paul Lightfoot Sad Case című alkotása mellett Alexander Ekman Cacti és Lukács András Örvény című egyfelvonásosai láthatók a Magyar Nemzeti Balett Új(ra) lendületben című modern balettestjén szeptember 17-én a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában Budapesten.

Egyszerre szórakoztató, absztrakt, szenvedélyes és felszabadult, mégis a végletekig kidolgozott, precíz mozdulatokból építkezik Sol León és Paul Lightfoot 1998-ban bemutatott, majd 2014-ben átdolgozott Sad Case című darabja. A mexikói mambóra készült előadásban három férfi és két nő markánsan eltérő karaktereket testesít meg. Sol León és Paul Lightfoot, akik most először dolgoznak a Magyar Nemzeti Balett művészeivel, személyesen tanították be koreográfiájukat az együttesnek Menghan Lou balettmester segítségével.

Az est első kétharmadában a Magyar Nemzeti Balett modern repertoárjának két hasonlóan izgalmas produkciója tér vissza, köztük Alexander Ekman egyik híres darabja, a Cacti, amiben az alkotó (ön)ironikus módon emlékezik meg a kortárs táncműveknek a nézők számára olykor félreérthető vagy értelmezhetetlen jellegéről.

Szintén látható az esten Lukács András, a Magyar Nemzeti Balett és a Bécsi Állami Operaház korábbi vezető táncosának és alkotójának, a Győri Balett művészeti vezetőjének 2011-es munkája, az Örvény, amit Stephen Daldry Az órák című filmje és Philip Glass ehhez komponált muzsikája ihletett. Az Új(ra) lendületben, a Magyar Nemzeti Balett modern estje az évadban hat alkalommal látható az Eiffel Műhelyházban.

Kapcsolódó cikkek