fotó: pixabay.com

Ezeket a magyar filmeket vetítik Berlinben

Buda Flóra Anna: Entropia és Tóth Luca: Lidérc úr című filmje is szerepel a 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) rövidfilmes programjában, de a vasárnapig tartó mustra Berlinale Classics válogatásában is több magyar filmet vetítenek.

Buda Flóra Anna Entropia című animációs rövidfilmje – amely az alkotó diplomamunkája – három párhuzamos univerzum működéséről és az azokban élő fiatal nők kalandjairól mesél. Buda Flóra Anna az M5 csatorna hétfői Kulturális Híradójának elmondta, filmje személyes történet, amely önmaga kereséséről szól.

“Azért írtam, hogy egy kicsit jobban megértsem azt, mi történik körülöttem és jobban megértsem az embereket”

– fogalmazott.

Szintén a Berlinale rövidfilmes szekciójában versenyez Tóth Luca Lidérc úr című munkája, amely a rendező elmondása szerint

“egy szürreális, viszonzatlan szerelmi sztori”.

A Lidérc úr egy férfival kezdődik, akinek az oldalában van egy kis tumor. Kiderül, hogy ez a kis tumor valójában egy aprócska ember. Egy nap ez az ember eltűnik a testéből, és elkezd leskelődni utána – mesélt filmjéről Tóth Luca.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly is díjaztak egy magyar filmet, Bucsi Réka Solar Walk című alkotását, két évvel ezelőtt pedig Enyedi Ildikó az Arany Medvét hozta el Testről és Lélekről című alkotásával. 1975-ben Mészáros Márta írt történelmet, amikor első magyarként és első nőként Arany Medvét nyert Örökbefogadás című filmjével.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója hangsúlyozta,

a filmes szakmában számos nő dolgozik és sokan nagyszerű filmeket készítenek;

most is több filmjük van készülőben, például Felméri Cecília Spirálja és Horváth Lili egy nagyjátékfilmje.

“Odafigyelünk arra, hogy a nők meg tudják mutatni az izmaikat és egy kicsit megszólaljon az ő hangjuk is a nemzetközi porondon”

– tette hozzá.

A fesztivál Berlinale Classics programjában Mészáros Márta Arany Medve-díjas filmjét és Tarr Béla Sátántangó című alkotásának digitálisan felújított változatát vetítik majd.

Kapcsolódó cikkek