fotó: pixabay.com

Érdeklik az északi filmek?

Érdeklik az északi filmek?

Skandináv filmtörténeti kurzust indít a budapesti Art+Cinemában a Skandináv Ház. A hírt a szervezők közölték.

A sorozat havonta egyszer olyan klasszikusokkal, markáns rendezőkkel és filmművészeti ritkaságokkal ismerteti meg a nézőit, amelyek segítségével közelebb kerülhetünk a skandináv nemzetek sajátos világképéhez.

A kurzus házigazdája Zalán Márk filmkritikus, filmtörténész lesz.

A sorozat leső alkalma szeptember 23-án lesz, az érdeklődők Carl Theodor Dreyer, a dán filmművészet első kiemelkedő rendezőjének Vámpír című alkotását nézhetik meg eredeti nyelven, angol felirattal.

Az 1932-es alkotás borongós hangulata és sejtelmes álomjelenetei ugyan nem arattak különösebb sikert a korabeli nézők körében, ám később, többek között bravúros technikai megoldásait és a vámpírmítosz sajátos, konvencióktól mentes megközelítését mind a szakma, mind a közönség elismerte. Bár Dreyer műve csupán a filmtörténet harmadik vámpírfilmje, ma már a műfaj jelentős és megkerülhetetlen darabjának tekinthető.

Október 16-án Ingmar Bergmantól, az egyetemes filmművészet megkerülhetetlen alkotójától A nap vége című alkotást vetíti a Skandináv Ház. Bergman legtöbb munkáját gyakran azonosítják lehangoló atmoszférával, klausztrofób terekkel és az emberi lélektan rejtett mélységeinek feltárásával.

A nap vége azonban, borzongató álomjelenetei és nyugtalanító vizualitása ellenére talán az életmű legoptimistább darabja.

“A díszdoktoriját átvenni készülő Isak Borg drámája sajátos bergmani road movie, amelyben a hosszú utazás önvizsgálatra, múltjával való szembenézésre, valamint élete értelmének megválaszolására készteti az idős, csökönyös professzort”

– írja a közlemény.

November 13-án Erik Skjoldbjaerg debütáló alkotását, az évek óta kimagasló népszerűségnek örvendő skandináv bűnfilmek egyik korai darabját, az Álmatlanságot láthatja a közönség.

A film története szerint az idillinek tűnő norvég kisváros lakosságát brutális gyilkosság sokkolja, a helyszínre érkező rendőrök hétköznapinak induló nyomozása azonban hamar meghökkentő fordulatot vesz.

Az Álmatlanság lenyűgöző eleganciával vonultatja fel mindazokat a sajátságokat, amelyek miatt nézők milliói rajonganak az északi krimikért.

Kapcsolódó cikkek