illusztráció

Az ország legjobb táncosait keresik

Az idén 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált a Táncpedagógusok Országos Szövetsége; a vidéki elődöntőknek Miskolc, Oroszlány, Szekszárd és Makó ad otthont.

“A korcsoportos döntőket májusban tartják, a legjobb amatőr táncegyüttesek az Erzsébetligeti Színház színpadán mérik majd össze tudásukat”

– olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége 1990 óta mintegy ernyőszervezetként öleli fel a magyar egyetemes amatőr táncos szakmához tartozó pedagógusokat, segítve az amatőr táncegyütteseket működési problémáik megoldásában, különös figyelmet szentelve szakmai fejlesztésükre és érdekeik védelmére.

A szövetség 2022-ben immáron 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált, amely mára már országos mozgalommá nőtte ki magát: 2019 óta négy regionális elődöntő előzi meg a Budapesti döntőket.

A résztvevők a klasszikus balett, a karaktertánc, a mozdulatművészet, a társastánc, a modern tánc, a modern balett, a kortárs tánc, a jazz-tánc és a hip-hop műfajában nevezhetnek szóló, duett és csoportos produkciókkal, összesen négy – gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt – korcsoportban. Az első elődöntő március 5-én lesz Miskolcon, ezt követi 19-én az oroszlányi, 26-án a szekszárdi, majd április 9-én a makói megmérettetés. Az utóbbi három előválogatóra még tart a jelentkezés.

A regionális elődöntőkön eredményesen szereplő táncegyüttesek májusban Budapesten találkoznak újra, ahol három szombaton át az Erzsébetligeti Színház ad majd otthont a XXXI. Országos Táncművészeti Fesztivál döntőinek.

A közleményben kiemelik, hogy a Táncpedagógusok Országos Szövetsége fesztiválrendszerének egyik legfontosabb eleme, hogy minden versenynap végén az összes bemutatott produkcióról véleményt, építő jellegű kritikát mond a zsűri. Ezek a szakmai tanácsok, ötletek, koreográfiai és pedagógiai javaslatok tovább segítik a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését, támogatva a minél magasabb szintre jutás lehetőségét.

A közleményben Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségét életre hívó Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas táncművész, színházigazgató felidézi, hogy 30 évvel ezelőtt tette le a voksát az egyetemes táncművészet amatőr mozgalma mellett.

“Nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai fesztiválokon, továbbképzéseken keresztül képviseljük és támogassuk az egyesületeket, segítve elsősorban a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelését, a lehető legmagasabb minőségre törekedve”

– hangsúlyozza, majd arról beszélt, hogy

kiemelt céljuk a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelése művészettel.

Március 5-én Miskolcon, az Ady Endre Művelődési Központban, 19-én Oroszlányban, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központban, 26-án Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban, április 9-én Makón, a Hagymaház Kulturális és Művelődési Központban tartják a regionális elődöntőket.

Kapcsolódó cikkek