Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án, fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI (archív)

Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

Orbán Viktor: Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával

Elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, kijelentve: az felér egy a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A kormányfő hangsúlyozta, az uniós tagállamok vezetői korábban egyezségre jutottak abban, hogy csak olyan lépéseket szabad tenni, amelyek figyelembe veszik az országok eltérő energiaszerkezetét és azt a szuverén jogot, hogy az energiamixüket meghatározzák, de az Európai Bizottság elnöke “akarva, akaratlanul megtámadta a nagy nehezen létrehozott európai egységet”. Egy háború idején ennek súlyos következményei vannak. Kifejtette, akinek van tengere, vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincs ilyen lehetőségük. Magyarországra orosz vagy bármilyen olaj kizárólag csővezetéken érkezhet, a csővezeték “egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon”, ez egy adottság – magyarázta, majd hozzáfűzte, olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni.

A miniszterelnök kiemelte, az olajembargó felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, ha elfogadják, “a rezsicsökkentésnek vége van”, 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet.

Az a harc, amit én most folytatok, az a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség.
Azt mondta, a szükséges beruházásokhoz kell öt év. Erre van pénzünk, mert az EU erre ad, bár “csak papíron van meg ez a pénz, mert eddig nem adták ide, amíg azt nem adják ide, addig hozzá sem tudunk kezdeni” ehhez a munkához. Vagy máshonnan kell pénzt szereznünk, mondjuk a pénzpiacról – tette hozzá.
Orbán Viktor elmondta: ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, “a háború pedig most van”.

Közölte, ha látjuk, hogy mi az a javaslat, amely megfelel a magyar érdekeknek, “akkor természetesen örömmel tárgyalunk”. De az a javaslat, amely az asztalon van, létrehoz egy magyar problémát, és semmilyen javaslatot nem tesz a megoldására – jelentette ki.

Hangsúlyozta: amíg a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen, “úgyhogy ezt a javaslatot postafordultával vissza is küldtem az elnök asszonynak átdolgozásra, várjuk az új javaslatot”. Megjegyezte, a bizottság javaslata olyan helyzetet idézhet elő, hogy egész egyszerűen nem lesz Magyarországon üzemanyag, és nem lesz jó néhány olajból származó, az ipar számára fontos termék sem. A miniszterelnök úgy folytatta, eleve nem jó eszköz a szankciók bevezetése, de Magyarország vétóját fenn kell tartani a magyar szempontból legfontosabb kérdésekre.

“Ezért a szankciók első öt csomagjára hajlandó volt igent mondani, de világossá tette, hogy lesz egy vörös vonal: az energiaembargó”

– mutatott rá.

Azt is megjegyezte, hogy az orosz ortodoxok vezetőjét, Kirill patriarchát is a szankciós listára akarják tenni, de “mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek fel” erre a listára, mert ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, az pedig szent és sérthetetlen. Azt is kijelentette, hogy a béke oldalán állunk és segítünk. Célnak nevezte, hogy a felek mihamarabb kössenek azonnali tűzszünetet és kezdődjenek meg a béketárgyalások. Felidézte: a béke érdekében ment a háború kitörése előtt Moszkvába, ahol a francia elnök és a német kancellár sem járt sikerrel. Megerősítette, Magyarországnak – amely ugyanakkor történetének valaha volt legnagyobb humanitárius segítségét nyújtja – ebből a háborúból ki kell maradnia. Az egész magyar társadalom megmozdult, “a magyarok zárójelbe tették azt, hogy hogyan bántak az ukránok a magyarokkal a megelőző években, mert most a szenvedő embert látjuk”.

“A fegyverszállítással távolodunk a békétől, nem közeledünk ahhoz, aki fegyvert szállít, bajt hoz a saját fejére is, különösen, ha a háborúban álló ország szomszédja”

– értékelt.

A miniszterelnök rámutatott:

“Kárpátalja lőtávolságon belülre került, mert valaki szállított vagy szállítani készült fegyvereket, és az oroszok azokat a közlekedési csomópontokat, ahol az ilyen átrakodás, szállítás történik, ki fogják lőni.”

Orbán Viktor közölte: május 20. és 30. között tervezi bemutatni új, jelentősen átalakított szerkezetű kormánya tagjait. Jelezte: nagyon sok és mérvadó változás következik, mint ahogy a világban is sok és mérvadó változás történt. Hangsúlyozta, a kereszténydemokrata-nemzeti kormányok úgy jönnek létre, hogy megpróbálják megérteni a következő négy év kihívását. A migránsnyomás elleni védekezést erősítenünk kell – jelentette ki, hozzátéve, “a pandémia még nem ment el”, és a világ nincs felkészülve egy ilyen járványra, ahogyan a háború is jelen van.

“Olyan kormányt kell alakítani, ami ezekkel szemben képes megvédeni Magyarországot”

– mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikkek