fotó: pixabay.com

Melkita pátriárka: sokat jelent nekünk a magyarok szolidaritása

Melkita pátriárka: sokat jelent nekünk a magyarok szolidaritása

A közel-keleti keresztényeknek sokat jelent a magyarok segítsége, szolidaritása. Ezt mondta Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az Antiókhiai Melkita Görögkatolikus Egyház vezetője, aki Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett Magyarországra, úgy fogalmazott: közel érezzük magunkhoz a magyar népet, és ez közelség vigasztaló. A magyar nép a keresztény értékeknek megfelelően él, és nyitott minden üldözött nép megsegítésére – fűzte hozzá.

Elmondta, magyarországi látogatásának célja, hogy “együtt dolgozzon a magyar kormánnyal”, és megbeszéljék, miként segítheti a kormány a közel-keleti keresztényeket.

Kitért arra is: a közösségük sokat szenvedett, lerombolták a kórházaikat, iskoláikat.

“Sok intézményt kellene újjáépíteni, ugyanis ezeken az épületeken keresztül tanúságot tehetünk az evangéliumról, és megmutathatjuk, hogy tevékenyen jelen vagyunk a saját országunkban”

– fogalmazott.

Ismertette: a szíriai válság előtt mintegy 140 ezer melkita görögkatolikus élt az országban, de a válság idején sokan elmenekültek.

Fontos lenne, hogy ez a közösség, amely a kereszténység kezdete óta az országban él, a szülőföldjén maradhasson, ott ahova az Isten állította őket.

Ez a vágyuk – mondta, hozzátéve, hogy a magyar kormány ebben segíti őket.

Jusszef Abszi kedden tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel arról, hogy a magyar kormány a helyi keresztény egyházak humanitárius programjainak finanszírozásán keresztül nyújt segítséget a Szíriából elvándorolt lakosság hazatéréséhez.

Az Antiókhiai Melkita Görögkatolikus Egyház bizánci rítusú keleti katolikus egyház, amely a Római Katolikus Egyház saját jogú részegyháza, székhelye Szíria fővárosában, Damaszkuszban van. A melkita görögkatolikusok az Antiókhiában élő első keresztény közösségekig vezetik vissza származásukat.

Kapcsolódó cikkek