Lengyelországban, forrás: pixabay.com

Lengyel politikusok: Alekszej Navalnij haláláért az orosz elnök felelős

Lengyel politikusok: Alekszej Navalnij haláláért az orosz elnök felelős

Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős. Így vélekedtek pénteken egybehangzóan vezető lengyel politikusok az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva.

Szymon Holownia, a parlament alsóházának (szejm) elnöke az X közösségi felületen azt írta:  “Navalnijt meggyilkolták, egy bűnöző gyilkolta meg a politikai foglyot, aki az ő bandita rezsimjével szembeni ellenállás legnagyobb jelképe volt”.

“Alekszej, soha nem felejtünk el, soha nem bocsátjuk meg nekik”

– írta Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában.

“Navalnijnak az volt a bűne, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyinnal”

– mondta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Radoslaw Sikorski külügyminiszter. Az orosz ellenzéki politikust koholt vád, hamis bizonyítékok alapján ítélték el, és borzasztó körülmények között tartották fogva – húzta alá Sikorski.

“Mindezért Vlagyimir Putyin a felelős”

– tette hozzá.

A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette.

“A tragédiáért a teljes felelősség az orosz kormányzatot terheli”

– állapították meg.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Lengyelország volt moszkvai nagykövete újságíróknak elmondta, Navalnij halála “Putyin személyes bosszúját jelenti”. Az orosz elnök “bosszút állt az őt bírálni merészelő emberen (…), és egyszerűen meggyilkolta őt”.

Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, Navalnij halála “azt bizonyítja, hogy Putyin semmitől sem riad vissza (…) Így tipor és gyilkol Oroszország”.

Kapcsolódó cikkek