Koronavírus: a vesztegzár alá vont települések lakói is részt vehetnek a szavazáson

Koronavírus: a vesztegzár alá vont települések lakói is részt vehetnek a szavazáson

Nem korlátozzák a román polgárok választási szabadságát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, a vesztegzár alá vont települések lakói is akadálytalanul leadhatják voksukat a parlamenti választásokon. Ezt jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis államfő.

Az elnök a bukaresti egyetemi kórházban tett látogatása alkalmával rögtönzött sajtóértekezletén azt mondta, a szeptemberi önkormányzati választásokon sem fertőződött meg senki azért, mert szavazott.

Az esetszámok utólagos növekedése szerinte a járvány második hullámának és az óvintézkedések be nem tartásának tulajdonítható.

Iohannis azt ígérte, semmilyen fertőzési kockázat nem fenyegeti azokat, akik vasárnap elmennek szavazni, és nem fogja semmilyen hátrányos megkülönböztetés érni azoknak a településeknek a lakóit, amelyeken a járványhelyzet miatt vesztegzárat rendeltek el a hatóságok, mindenütt azonos, és egészségügyi szempontból biztonságos feltételek várják a választókat a szavazókörökben.

Az államfő nem akart jóslatokba bocsátkozni arra az újságírói kérdésre, hogy milyen mértékben vetheti vissza a részvételt a koronavírus-járvány, de arra buzdította polgártársait, éljenek szavazati jogukkal, mert “nagy a tét”, vasárnap dől el, milyen lesz a parlament összetétele a következő négy évben, “az eltervezett reformok életbe léptetéséhez pedig politikai stabilitásra van szükség”.

Romániában hétfőn megkezdődött a választási kampány utolsó hete. A 19 millió román választópolgár december 6-án, vasárnap választja meg a kétkamarás parlament képviselőit és szenátorait. Az ország külképviseletein két napig tart majd a voksolás: december 5-én és 6-án is helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak majd nyitva a szavazóhelyiségek. Az országban az utóbbi hetekben egyenletessé vált a járvány terjedése, sőt, az elmúlt héten már 5500-zal kevesebb új esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban. Az újabb tetőzés azonban olyan magas esetszámnál (átlagosan napi nyolcezer új fertőzött) következett be, amellyel az egészségügyi ellátórendszer alig tud megbirkózni. Bár az utóbbi három napon 120 000-ről 110 000-re csökkent a nyilvántartott aktív fertőzöttek száma, a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteké nem csökkent, (továbbra is meghaladja a 13 000-et), az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma pedig 1251-re emelkedett.

Kapcsolódó cikkek