Kelemen Hunor, fotó: archív

Fontos feladatra jelölték Kelemen Hunort

Fontos feladatra jelölték Kelemen Hunort

Az RMDSZ saját jelöltet állít Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére, amely Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök elítélése és bebörtönzése nyomán üresedett meg. Ezt jelentette be kedden Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi parlamenti frakciójának együttes ülése után Kelemen Hunor megerősítette: a magyar érdekképviselet beszüntette parlamenti együttműködését a szociálliberális koalícióval, mivel a kormányt tartja felelősnek az úzvölgyi katonatemető körüli feszültségek elmérgesedéséért.

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e az RMDSZ egy esetleges bizalmatlansági indítványt a Viorica Dancila kormánya ellen, az RMDSZ elnöke jelezte,

egyelőre nincs egyetértés a folytatásról a jobbközép ellenzéki pártok között sem, például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) át akarja venni a kormányzást, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont elzárkózik ettől.

Az RMDSZ azzal a feltétellel támogatná a kormány megbuktatását, ha prioritásait az ellenzéki pártok is felvállalják.

“Ha valamit támogatunk, hozzá is akarunk járulni. Ha megkeresnek, konkrét javaslatunk lesz, hogy a szövegnek (bizalmatlansági indítványnak) mit kell tartalmaznia ahhoz, hogy szóba jöhessen a támogatása”

– mondta Kelemen Hunor.

Az európai parlamenti (EP-) választásokra utalva az RMDSZ elnöke az “adott körülmények között” jónak nevezte a szövetség öt százalékot meghaladó eredményét. Hozzátette, hogy továbbra is magas részvételre számít a következő választásokon, ami az RMDSZ-t is munkára sarkallja. Kelemen Hunor úgy értékelte: az EP-választással

“nem lezáródott, hanem elkezdődött valami”,

a polgárok megfogalmazták igényüket a változásra, és ez a trend szerinte folytatódni fog. Romániában év végén elnökválasztást, jövőre pedig önkormányzati és parlamenti választás tartanak.

A román jobbközép ellenzék a Viorica Dancila vezette kormány távozását követeli a vasárnapi EP-választás eredményére hivatkozva, amelynek eredménye szerintük azt jelzi, hogy a szociálliberális kormánykoalíció pártjai elveszítették a választói felhatalmazásukat. A 2016-os decemberi romániai parlamenti választásokat több mint 46 százalékos eredménnyel megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) vasárnap a voksok alig 23 százalékát kapta, második helyre szorulva a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, ellenzéki PNL mögött. Koalíciós partnere, a liberális ALDE nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt.

A PSD vezetését átvevő Viorica Dancila miniszterelnök, a párt ügyvezető elnöke kedd estére válságtanácskozást hívott össze, de előtte leszögezte, nem fog önként lemondani, csak akkor távozik posztjáról, ha a parlament megvonja kormányától a bizalmat.

A házbizottság kedden Carmen Mihalcescut, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét bízta meg a házelnöki feladatok ideiglenes ellátásával, amíg a képviselőháznak sikerül új elnököt választania.

Kapcsolódó cikkek