koronavírus, forrás: Wikipédia

Fehér Ház: a kormányon belül nincs egyetértés a koronavírus eredetéről

Fehér Ház: a kormányon belül nincs egyetértés a koronavírus eredetéről

Így reagált az amerikai elnök környezete hétfőn a híre, az amerikai energiaügyi minisztérium elképzelhetőnek tartja, hogy a kórokozó egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

John Kirby az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy az elnök tényeket akar látni a járvány eredetével kapcsolatban, de a vizsgálat még nem tart ott. Mint mondta, amint elegendő információ gyűlik össze, és készen állnak annak megosztására az amerikai emberekkel és kongresszussal, megteszik.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági illetékese megjegyezte, hogy a hírszerzői közösségen belül sincs konszenzus a koronavírus származásával kapcsolatban.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy nem tudja megerősíteni az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóinformációkat. A hétvégén a The Wall Street Journal és a The New York Times arról írt, hogy a vírus eredetének vizsgálata során az amerikai energiaügyi minisztérium arra az eredményre jutott “alacsony megbízhatóság” mellett, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból, Vuhan városából került a környezetbe véletlenül és kezdett el terjedni. A sajtóhírre reagálva a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn rágalomról beszélt, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy próbája befeketíteni Kínát, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínával közösen végzett vizsgálatára hivatkozott, amely “rendkívül valószínűtlennek” nevezte a koronavírus laboratóriumi eredetét.

Kapcsolódó cikkek