Finnország már a NATO tagja, Svédország (még) nem, forrás: pixabay.com

Ezt mondta a svéd kormányfő a magyarokról

Ezt mondta a svéd kormányfő a magyarokról

Magyar részről "erősnek tűnik az akarat" Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére. Ezt mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

“Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük”

– válaszolta Kristersson a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást érintő újságírói kérdésre. Elmondta, az elmúlt hetekben már “többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel.

“Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére”

– fogalmazott.

“Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen”

– tette hozzá Kristersson.

Donald Tusk ezzel kapcsolatban kijelentette: “megbocsáthatatlan hiba lenne”, amennyiben “egy NATO-tagállam megakadályozná egy másik, a közös biztonságunkért aktívan dolgozni kész állam tagságát”. Arról biztosította svéd hivatali partnerét, hogy ez ügyben számíthat Lengyelország és személyesen az ő “teljes körű támogatására”.

A megbeszélés egyéb témáiról Tusk elmondta, a svéd kormányfővel “pontosan ugyanaz a véleményük” az ukrajnai orosz agresszióról, Ukrajna támogatásáról, a transzatlanti kapcsolatok fenntartásának szükségességéről.

Kristersson kitért Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető múlt heti halálára is. Úgy ítélte meg, ezért a teljes felelősség Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli. Közölte: Svédország azt szeretné, hogy Navalnij halálára reagálva az Európai Unió fontolja meg újabb szankciócsomag bevezetését Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó cikkek