a Fehér Ház Washington DC-ben, a mindenkori amerikai elnök otthona és munkahelye, forrás: pixabay.com

A Fehér Ház szerint találhattak volna jobb időpontot

A Fehér Ház szerint találhattak volna jobb időpontot

Nem ajánlatos időpontban hoztak döntést a kőolajtermelő országok a kitermelés összehangolt csökkentéséről. Így reagált a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn az OPEC+ csoport napi egymillió hordós termelés-visszafogásról szóló határozatára.

John Kirby újságírók előtt a piaci bizonytalanságokra alapozta az amerikai kormány álláspontját a lépés helytelenségét illetően, és hangsúlyozta, hogy ezt diplomáciai úton világossá tették. Hozzátette ugyanakkor, hogy a világpiaci helyzet teljesen eltér az egy évvel korábbitól.

Megemlítette, hogy 12 hónapja a hordónkénti kőolajár 110-120 dollár között volt, miközben jelenleg 80 dollár körül mozog.

Az OPEC+ csoportot alkotó országok vasárnap váratlanul jelentették be, hogy csökkentik a kitermelést. A döntést követően néhány óra alatt majdnem hat százalékkal emelkedett a kőolaj ára. Közép-európai idő szerint estére az északi-tengeri Brent olajfajta ára 5,67 százalékkal, hordónként 84,42 dollárra nőtt, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 5,84 százalékkal, hordónként 80,09 dollárra emelkedett. A fehér házi illetékes úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok továbbra is együttműködik a termelőkkel annak érdekében, hogy az energiapiacok támogassák a gazdasági növekedést, és biztosítsák az alacsony árakat az amerikai fogyasztók számára. Arra kérdésre, hogy az Egyesült Államok nem tartja-e barátságtalan lépésnek Szaúd-Arábia részéről a szaudi vezetéssel működő kőolajkitermelő-szervezet döntését – amely Oroszország számára kedvező -, John Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok számára Szaúd-Arábia változatlanul stratégiai partner, és számos kérdést illetően osztoznak az aggodalmakon, bár nem mindent látnak ugyanúgy.

Kapcsolódó cikkek