Ünnepi pillanat lesz a Mátyás-szobor átadása

Ünnepi pillanat lesz a Mátyás-szobor átadása

Mátyás király szobra Az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos szimbólum a felújított Mátyás-szoborcsoport, amelynek hivatalos átadása ünnepi pillanat lesz az egész magyar nemzet számára.

A Magyar Köztársaság és Románia kormánya azonos mértékű támogatásának köszönhetően a felújított Mátyás-szoborcsoport ünnepélyes átadására szombaton kerül sor a kincses városban. A hivatalos avatóünnepség 14 órakor kezdődik Kolozsvár Főterén, ahol a helyi önkormányzat vezetői köszöntik az egybegyűlteket. A román kormány részéről ünnepi beszédet mond Emil Boc miniszterelnök, Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ elnöke.

Emil Boc

Emil Boc, miniszterelnök

A magyar kormány részéről felszólal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és Szőcs Géza államtitkár. Részt vesz az átadáson Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is. Beszédet mond továbbá Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői áldást mondanak a szoboravatón, az ünnepi program során fellép a hóstáti kórus, és reneszánsz táncokat ad elő a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tánckara. Az ünnepséget koszorúzás zárja.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt

A hivatalos programmal párhuzamosan az EMNT is ünnepi műsort szervez több kolozsvári civil szervezet bevonásával Vivat Mathias címmel. Ennek keretében lesz gyerekfoglalkozás, csoportos látogatások a Farkas utcai Mátyás és a Szent Mihály-templomban történészek vezetésével.Kolozsi Tibor szobrászművésznek, az alkotás restaurátorának a Mátyás-szoborcsoportról szóló vetített képes előadására a Szabók bástyájában kerül sor.

Ugyanitt A Mátyás-szobor és alkotója, Fadrusz János címmel kiállítás is nyílik. Este a Ghymes zenekar koncertezik az Apáczai Csere János Líceum udvarán. Lesznek egész napos rendezvények is: a Farkas utcai templomban reneszánsz ruhakiállítást, a Mátyás király utcában pedig kézművesvásárt tekinthetnek meg az érdeklődők.