„Ez fontosabb a Snowden-ügy miatti vitánál”

„Ez fontosabb a Snowden-ügy miatti vitánál”

Vlagyimir PutyinAz orosz-amerikai államközi kapcsolatok sokkal fontosabbak, mint a titkosszolgálatok civakodása. Ezt mondta szerdán az orosz államfő Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának ügyében folyó vitára utalva.

“Megvannak a feladataink, beleértve az Egyesült Államokkal való kapcsolatok fejlesztését. (…) Független állam vagyunk, független a külpolitikánk is. Remélem, hogy a partnereink ehhez nyugodtan és megértéssel viszonyulnak” – szögezte le Vlagyimir Putyin, aki az orosz Távol-Keleten, Csita városában találkozott újságírókkal.

Az orosz államfő az Amerika-ellenes tevékenység és az emberi jogok védelme közötti különbségre vonatkozó kérdésre azt válaszolta: “Nem áll szándékunkban részletekbe bocsátkozni. Figyelmeztettük Snowden urat, hogy számunkra megengedhetetlen bármilyen ténykedése, amely kárt okoz az orosz-amerikai kapcsolatoknak”.

snowden

Edward Snowden

Snowdent Washington súlyos törvénysértéssel vádolja, amiért információkat szivárogtatott ki az NSA titkos adatgyűjtési programjáról. Moszkvába Hongkongból érkezett. Putyin hozzátette, hogy Oroszországnak nem áll szándékában, és nem is fog úgy viselkedni, mint sok más állam. Bírálta Washingtont is, mondván, hogy “a jogvédő tevékenység általában nehézségekkel jár azok számára, akik azzal foglalkoznak, de amikor ez az Egyesült Államok védnökségével, anyagi, tájékoztatási, politikai támogatásával történik, akkor ez meglehetősen kényelmes foglalatosság. Amikor azonban valaki arra készül, hogy az Egyesült Államokat bírálja, az természetesen sokkal nehezebb dolog”.

Az orosz elnök szerint az Evo Morales bolíviai elnök repülőgépével történtek is ezt példázzák. Az elnöki gépet július elején a francia, a spanyol és a portugál hatóságok egy ideig nem engedték átrepülni légterük felett, és Bécsben kellett leszállnia. Az incidens mögött vélhetően az a sejtés állt, hogy a Moszkvában járt Morales gépén van Snowden.

Az amerikai informatikus, aki már több mint három hete tartózkodik a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitrészében, kedden nyújtotta be ideiglenes menedékre vonatkozó kérelmét az orosz Szövetségei Migrációs Szolgálatnak, de az őt segítő orosz ügyvédnek azt is mondta, hogy örökre Oroszországban szeretne maradni. Snowden ennek érdekében kész teljesíteni az orosz elnök feltételeit és garantálni, hogy nem fog ártani az Egyesült Államok érdekeinek – mondta el Anatolij Kucserana ügyvéd a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak. Ugyanakkor Putyin Csitában kijelentette, hogy szerinte Edward Snowdennek nem célja, hogy örökre Oroszországban maradjon.

“Fiatal, és valójában nem is nagyon értem, hogy miként határozhatta el magát erre, miként akarja az életét alakítani a továbbiakban, de ez az ő sorsa, az ő élete” – vélekedett az orosz államfő.

Kapcsolódó cikkek