fotó: pixabay.com

Amerikai elnökválasztás: Trump a gazdaságot dicsérte, Biden a járványkezelést támadta Floridában

Amerikai elnökválasztás: Trump a gazdaságot dicsérte, Biden a járványkezelést támadta Floridában

Az újraválasztásáért küzdő, amerikai republikánus elnök a gazdaságot dicsérte, demokrata párti kihívója pedig az elnök járványkezelését támadta Floridában csütörtökön.

A két politikus egyidőben kampányolt a déli tagállam nyugati partvidékén fekvő Tampában.

Trump nagygyűlést tartott, míg Biden autós összejövetelen vett részt, vagyis olyan kampánygyűlésen, ahol a résztvevők autóikból figyelték az elnökjelölt beszédét.

Donald Trump a gazdaságot, a gazdasági növekedést dicsérte, utalva a kereskedelmi minisztérium csütörtök reggel nyilvánosságra hozott adataira, melyek szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 33.1 százalékos növekedéssel dicsekedhet, és március óta először csökkent 800 ezer fő alá az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma.

“Egyetlen országnak sincsenek ilyen gazdasági adatai”

– hangoztatta az elnök és “robbanásszerűnek” nevezte a gazdasági növekedést. Hozzáfűzte, öt nap múlva – a választáson –

“győzni fogunk Floridában és újabb négy évet nyerünk”.

Joe Biden azt fejtegette, hogy “a gazdasági növekedés önmagában közel sem elég a kilábaláshoz a mély recesszióból”. A politikus úgy vélte, hogy a kilábalás lassul és csupán a felsőbb társadalmi rétegeket érinti, miközben több tízmilliónyi dolgozó család és kisvállalkozás nem érzékel javulást. Ezt egyébként Biden a kampány előtti kiadott közleményében is leszögezte. Megjegyezte, hogy a csütörtökön nyilvánosságra hozott kiváló gazdasági adatok

“nem jelentenek győzelmet a dolgozó családok számára”

Március, a járvány kirobbanása óta több mint 65 millió amerikai – durván a munkaképes korú lakosság 40 százaléka – kért munkanélküli segélyt. Biden azzal kezdte a rendezvényt, hogy megköszönte a jelenlévőknek a szájmaszk viselését, majd bírálta Trump korábbi kijelentését, miszerint meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal.

“Megtanulunk meghalni a vírussal, és Donald Trump meglengette a fehér zászlót”

– fogalmazott, utalva arra a korábban többször is hangoztatott véleményére, hogy Trump “megadta magát” a vírusnak.

Az Egyesült Államokban eddig már több mint 78 milliónyian voksoltak levélben vagy a korai szavazás nyújtotta lehetőségekkel élve. Donald Trump a múlt szombaton Floridában, Joe Biden pedig szerdán Delaware államban szavazott.

A 29 elektort adó Floridában négy évvel ezelőtt Donald Trump győzött Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben, jelenleg azonban a közvéleménykutatások legtöbbje szerint fej-fej mellett halad Bidennel.

Kapcsolódó cikkek