illusztráció, fotó: pixabay.com

Újraindul a diaszpóra magyar közösségeit segítő Kőrösi Csoma Sándor Program

Újraindul a diaszpóra magyar közösségeit segítő Kőrösi Csoma Sándor Program

Erről beszélt a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap.

Szilágyi Péter kifejtette, a kormány 2022-2023-ban száz ösztöndíjast – cserkészeket, néptáncosokat, nyelvtanárokat, rendezvényszervezőket – küld ki a világ minden tájára, a nagy magyar közösségekbe, hogy segítsék a közösségépítő munkát. A programra július 15-ig lehet jelentkezni. A helyettes államtitkár arról is beszámolt, hogy pénteken részt vett a 39 németországi magyar szervezetet felölelő Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége közgyűlésén, ahol szintén azt hangsúlyozta, hogy folyamatos a közös építkezés a diaszpórában élő magyarokkal.

Emlékeztetett, a szövetség célja a németországi magyar szervezetek és közösségek összefogása a magyar nyelv és kultúra ápolása érdekében kifejtett munkájuk összehangolására, illetve a becslések szerint 300 000 Németországban élő magyar megszólítása.

Szilágyi Péter közölte, beszédében köszönetet mondott a diaszpórában élő külhoni magyaroknak is, hogy “április 3-án egyértelműen kiálltak a nemzetben való gondolkodás és a 2010-ben megkezdett nemzetépítő munka folytatása mellett”. Hangsúlyozta, a kormány folytatja a 2010-ben megkezdett nemzetpolitikai építkezést. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár kitért arra is, a Rákóczi Szövetséggel együttműködve ebben az évben is ezer magyar fiatalt várnak a diaszpórából Sátoraljaújhelyre a diaszpóra táboroztatási programra, ahol anyaországi és Kárpát-medencei társaikkal találkozhatnak.

A Külföldi Magyar Cserkésszövetséggel együtt 2022-ben a világ minden földrészén tucatnál is több helyen szervezik meg a diaszpóra iskolatáborokat a helyi cserkészszervezetek bevonásával, ahová szintén magyar fiatalokat várnak.

Emellett Szilágyi Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben adják át Nyugat-Európa egyetlen magyar cserkészparkjának központi épületét, amely a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával készülhet el.

Kapcsolódó cikkek