fotó: pixabay.com

Potápi Árpád János: a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni

Potápi Árpád János: a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni

Minden eredmény és kudarc mellett bízni kell a jövőben, és a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni, akár egy-egy futómozgalom révén is. Erről beszélt a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Kiskőrösön, az Egy vérből vagyunk elnevezésű jótékonysági futás rajtjával egybekötött sajtótájékoztatón.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, a kezdeményezés egyrészt a másokon való segítést, a véradást népszerűsíti, másrészt az egészséges életmódra nevelést és annak követését. Hangsúlyozta, az esemény legfontosabb célja azonban az, hogy a nemzeti összetartozás érzését és élményét erősítse a magyarokban a táv valamennyi állomásán, de az út során is folyamatosan – tette hozzá a futáson is részt vevő államtitkár.

Herczegh Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, az esemény fővédnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége – aki vért is adott – arról beszélt, hogy a kezdeményezés az életeket mentő vagy gyógyulást segítő véradásokon túl szellemi, lelki többletet is hordoz, kifejezi a magyarok határokon átívelő szolidaritását, együvé tartozását.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára elmondta, számos kezdeményezés segíti az aktív életmód népszerűsítését, terjedését, egyebek mellett az országos futókör program, amelynek keretében Kiskőrösön az elmúlt évben adták át a helyi Záportározó-tó körül épített 800 méter hosszú futópályát.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese hangsúlyozta. az ország vérellátásának biztosítása folyamatos kihívás és küzdelem. A lehető legtöbb csatornán igyekeznek megszólítani az embereket, hogy az életeket mentő, vért adó közösség fennmaradjon.

Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója kiemelte, az idei 500 kilométeres jótékonysági futás során három helyszínen is lehet vért adni: Kiskőrös mellett Orosházán és Gyulán.

“A kezdeményezés az összetartozás üzenetét hirdeti, hiszen magyarnak lenni testben-lélekben-szellemiségben olyan sorsközösség vállalása, amit a határok sem tudnak szétszakítani”

– fogalmazott, majd arra emlékeztetett, hogy amíg a korábbi években az esemény véradással és adománygyűjtéssel volt összekötve, idén a Petőfi Sándor-emlékév kapcsán mindez a kultúrával is kiegészül. Éppen ezért az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtol, és a staféta a költő Szeptember végén című versét tartalmazza.

A kezdeményezés ötletgazdája és önkéntes szervezője kiemelte, a magyar-román határt elhagyva Böjte Csaba három gyermekotthonába is befutnak.

A nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintik, ahová adományokat is visznek.

“A nehéz sorsú gyermekek sporteszközök mellett egy-egy új cipőt is kapnak”

– közölte.

Az esemény Máramaros megyében, Koltón, a Teleki-kastélynál ér véget szeptember 25-én, vasárnap délben.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy a futók Székelyhíd és Koltó között érintik majd azt a lelki tanösvényt, amelyet Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelme ihletett, és amelyet a boldog házasságért és az áldott nagycsaládért hoztak létre. Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra hívta fel a futáshoz csatlakozó általános iskolások figyelmét, hogy “nincs jobb gyógyszer a mozgásnál”. Mint mondta, köszönet illeti a kezdeményezésben összefogó szervezeteket, hiszen a véradóállomások létesítése mellett, egy határon átnyúló és Petőfire emlékező futást hirdettek az életmódváltás, a mozgásra való ösztönzés fontosságának tudatosítása érdekében.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere kiemelte, Petőfi Sándor a hazafiságról, az egységről és a magyarokról írt gondolatai egybecsengenek az alapítvány “egy vérből vagyunk” szellemiségével, üzenetével.

Örömét fejezte ki, hogy a költő szülővárosából rajtolhat el a jótékonysági futás. Elhangzott, a polgármester a Petőfi-zarándokhelynek számító Koltón, a futás végállomásán 100 adag ételt főz a célba érkező gyermekeknek.

Kapcsolódó cikkek