Újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket nyitott Szerbiával az EU

Újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket nyitott Szerbiával az EU

Az Európai Unió Tanácsa újabb csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitását hagyta jóvá Szerbia számára kedden, ezek az úgynevezett zöld menetrendre és a fenntartható összeköttetésekre vonatkoznak.
A tanács tájékoztatása szerint a Szerbia uniós csatlakozásáról tárgyaló miniszteri szintű konferenciának Brüsszelben tartott tizenharmadik ülésén megnyitott további két témakör négy fejezetet érint.

Ezek között a közlekedéspolitikáról szóló 14. fejezet, az energiáról szóló 15. fejezet, a transzeurópai hálózatokról szóló 21. fejezet és a környezetvédelemről és az éghajlatváltozásról szóló 27. fejezet szerepel. A 2014 januárjában kezdődött csatlakozási tárgyalások keretében az új fejezetek megnyitását az tette lehetővé, hogy az uniós tagországok – a csatlakozási folyamat fellendítésének céljából – jóváhagyták az úgynevezett a felülvizsgált bővítési módszertant.

“Ez egyebek mellett nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az alapvető reformokra, és fokozott dinamizmust és kiszámíthatóságot kíván biztosítani az objektív kritériumokon és szigorú feltételrendszeren alapuló csatlakozási folyamatnak”

– közölték.

Az uniós tanács hangsúlyozta ugyanakkor: a jogállamisággal és az alapvető jogokkal kapcsolatos fejezetek, valamint Szerbia Koszovóval fenntartott kapcsolatainak normalizálása terén elért haladás továbbra is alapvető fontosságú, és meghatározza a csatlakozási tárgyalások ütemét. Gál Kinga és Deli Andor fideszes európai parlamenti (EP-) képviselők közleményükben jelentős előrelépésnek nevezték az újabb tárgyalási fejezetek megnyitásának jóváhagyását Szerbiával. Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kijelentette, Magyarország elkötelezett a nyugat-balkáni országok, így különösen Szerbia uniós integrációja mellett.

“Az uniós perspektíva fenntartása kulcsfontosságú Szerbia számára”

– hangoztatta.

Deli Andor pozitív fejleménynek nevezte a fejezetcsoport megnyitását. Kiemelte, az ország tárgyalási folyamatát eddig blokkoló tagállamok is felismerték, hogy Szerbia készen áll egy újabb nagy lépés megtételére.

A vajdasági képviselő hangsúlyozta, megtérülni látszik a Szerbia kormánya által befektetett munka.

“Új lendületet kaphat az ország uniós csatlakozási folyamata, ez pedig nem csak nekünk, vajdasági magyaroknak kiemelten fontos, hanem Szerbia minden polgára számára”

– tette hozzá Deli Andor.

Kapcsolódó cikkek