Novák Előd: Magyarország kösse feltételekhez Szerbia uniós csatlakozását

Novák Előd: Magyarország kösse feltételekhez Szerbia uniós csatlakozását

A Mi Hazánk Mozgalom szerint a magyar kormány nem támogathatja Szerbia feltétel nélküli uniós csatlakozását. Ezt jelentette ki a párt alelnöke szerdán.

Novák Előd hangsúlyozta,

a kormányzatnak először egyeztetni kellene a délvidéki Magyarsággal és utána megfogalmazni a támogatás feltételeit.

“Ha pedig ezeket nem teljesíti Szerbia, Magyarországnak élni kell a vétó jogával”

– tette hozzá a politikus.

Úgy vélekedett. a kormányzatnak tanulnia kell abból, hogy korában Magyarország feltétel nélkül támogatta Románia uniós csatlakozását, ennek nyomán pedig mára szinte eszköztelen maradt a magyar kormány a romániai magyarság,

“Európa legnagyobb jogfosztott nemzeti kisebbsége ügyében.”

Ugyanis még az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat sem tartja be a román állam – tette hozzá.
Az ott élő magyarok nem használhatják szabadon az anyanyelvüket, nemzeti szimbólumaikat, és mai napig várat magára az önálló magyar kar létrehozása a marosvásárhelyi egyetemen – sorolta Novák Előd, aki megjegyezte, ugyanakkor terrorizmus vádjával koncepciós eljárás nyomán börtönözték be a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két erdélyi tagját.

Felidézte, Orbán Viktor 2004-ben még úgy nyilatkozott, nem lehet addig támogatni Románia uniós csatlakozását, amíg az állam nem biztosítja az alapvető emberi és kisebbségi jogokat.

Ennek ellenére egy évvel később a Fidesz is megszavazta Románia feltétel nélküli befogadását – mondta, rámutatva, Románia és Horvátország már a szerb csatlakozás feltételéül szabta a szerbiai horvát és román nemzetiség kisebbségi jogainak biztosítását.

Kapcsolódó cikkek