fotó: pixabay.com

Lefejezték New York egyik híres maffiacsaládját

Lefejezték New York egyik híres maffiacsaládját

A helyi média szerint ez az első maffiafőnök ellen irányuló, célzott támadás azóta, hogy 1985-ben Gotti megbízására agyonlőtték Paul Castellano, Gambino keresztapát egy New York-i étteremben.

Az 53 éves férfit, az 5 jelentős múlttal rendelkező maffiacsalád egyikének keresztapját, többször eltalálta gyilkosa szerda éjjel a Staten Island-en lévő otthona közelében – írta meg a BBC.

Nem halt meg azonnal, még bevitték a kórházba, de már nem élte meg a reggelt. 

Szemtanúk szerint az egyelőre ismeretlen támadó kék autóval érkezett a tetthelyre.

Azt is látták, hogy legalább hatszor lőtt, majd áthajtott Cali testén, mielőtt elmenekült.

A lövések hangjára a Gambino család tagjai kiszaladtak Calihoz, aztán elsírták magukat a teste mellett.

Évtizedek óta ez volt az első

Azután, hogy 1985-ben az egyik helyi étteremben agyonlőtték az akkori Gambino keresztapát, Castellanót, a merénylet megbízója, John Gotti vette át a család irányítását. Az új keresztapa 1992-ben került börtönbe, ott is halt meg 2002-ben.

Ezután ugyan csökkent a család hatalma, de nem szűnt meg teljesen.Francesco “Franky Boy” Cali 2015-ben vette át a szervezetet a Domenico Cefalu-tól.

Staten Island egyébként valóban kötődik a maffiához, Paul Castellanonak is volt itt háza, akárcsak Calinak, de itt állt a fiktív keresztapa, Don Corleone otthona is az 1972-ben forgatott filmben.

A szervezett bűnözésből élő szicíliai-amerikai

Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo és Bonanno családok évtizedek óta irányítják a New York-i alvilágot.

Nem ritka, hogy ír róluk az amerikai sajtó. A múlt héten például Carmine Persico, a Kígyó került a hírekbe. A Colombo család néhai keresztapja ugyanis 85 évesen meghalt. A nagyfőnököt még 33 éves korában 139 éves börtönbüntetésre ítélték.

A túlélő Salvatore Zottola lehetett a megbízó?

Azt nem tudni, hogy ki és miért végzett Calival, mi volt a gyilkosság indítéka. Egyelőre senkit sem tartóztattak le, de még nyomoznak az ügyben. Az viszont tény, hogy szerdán, a Bonanno család két vezetőjét, ifjabb Joseph Cammaranot és John Zancocchiot felmentették egy Manhattan-i bíróságon, ahová zsarolás és összeesküvés miatt kerültek.

Pár hónappal ezelőtt másképpen is rátámadtak a Bonnano családra. Akkor nem egy bíróval néztek farkasszemet. Tavaly októberben egy Bronx-i étteremben lőtték agyon a Bonannókhoz kötődő, 71 éves Sylvester Zottolát. Ez 3 hónappal azután történt, hogy a fiára, Salvatore Zottolára is rálőtt egy fegyveres. A férfi túlélte a támadást.

Kapcsolódó cikkek