fotó: pixabay.com

Újabb Keresztapát veszített a Cosa Nostra

Újabb Keresztapát veszített a Cosa Nostra

A szicíliai Palermóban a helyi szervezett bűnözés 46 tagját vették őrizetbe köztük a Cosa Nostra új vezetőjét, Settimo Mineót.

A hatósági akcióval újabb csapást mértek a Kupolára, a szicíliai maffia folyamatosan újraszerveződő  legfőbb vezető szervére. Őrizetbe vették a szicíliai szervezett bűnözés új vezérét, a 80 éves Settimo Mineót, akit május végén választottak meg a Cosa Nostra új vezetőjének. Ő az előző Keresztapa, a tavaly novemberben börtönben elhunyt Toto Riina utódja: a maffia tagjai néhány hónapot vártak, majd új vezért választottak Settimo Mineo személyében.

A Keresztapa választáshoz, 1993 óta először, Palermóban maffia-találkozót tartottak, amelyet a hatóságok is figyelemmel kísértek.

Settimo Mineo a  Tüköry Lajosról elnevezett  palermói Tüköry-utcában található ismert ékszerbolt tulajdonosa. Karrierje a maffiában  a nyolcvanas években kezdődött, amikor a Toto Riinától Corleone városából vezetett Cosa Nostra klánjai között közvetített. Settimo Mineót 1984-ben és 1993-ban is letartóztatták, több mint 15 évet töltött már börtönben. Az 1992-ben maffiagyilkosságban felrobbantott szicíliai ügyésznek, Giovanni Falcone-nak azt mondta, életében soha semmit nem hallott a maffiáról.

Így csaptak le Mineóra:

Settimo Mineo Keresztapának való megválasztásával a szicíliai maffia egyértelműen akarta jelezni az egykori corleonei Kupola újraélesztését, az olasz államnak háborút üzent Toto Riina egykori emberének kinevezésével.

Hiába fejezték már le többször a Cosa Nostra szervezetét, a szicíliai maffia a mai napig jelentős bevételre tesz szert a kábítószer-kereskedelemmel, védelmi pénzekkel, uzsorával és az internetes fogadások piacával.

Settimo Mineo a Keresztapák “bevált” életét élte: nem használt mobiltelefont, sem autót, gyalog közlekedett.

Feladata volt a szicíliai és az egyesült államokbeli családok közti kapcsolattartás is, nemrégen vízumot is kért az USA-ba, de ezt nem kapta meg. Az olasz hatóságok véleménye szerint Settimo Mineo Keresztapává való megválasztása azt bizonyítja, hogy a Cosa Nostra jelenlegi vezetője nem a 90-es évek óta körözött Matteo Messina Denaro, akinek hatalma már csak a szicíliai Trapani térségére korlátozódik.

Kapcsolódó cikkek